NAMAZIN TOPLUMSAL FAYDALARI

  Namaz konusunda yazılarımıza devam edeceğiz . Çünkü gadri bilinmeyen bir ibadet olduğunu düşünüyorum. Daha önceki yazılarımızda da belirttiğimiz gibi namazda  Allah'ın hakkı tekdir. O da  Allah'ı anmaktır.Geri kalan tüm faydaları İnsanlar içindir .Bu faydaların  bir kısmı dünyada diğer kısmı ise ahirette görülecektir.






  İlk yazımızda namaz kılmanın bedeni faydalarına genel olarak değinmiştik. Nasip olursa bedeni faydalarını daha detaylı bir şekilde incelemeye devam edeceğiz.
   Bu yazımızda ise toplumsal yararları üzerinde duracağız.


 Sana vahyolunan kitabı oku, namazı dosdoğru kıl, gerçekten namaz hayâsızlıktan ve fenalıktan alıkoyar.”Ankebut, 29/45.

 


“Cemaatle kılınan namaz, tek başına kılınan namazdan yirmi yedi derece daha faziletlidir.”Dinimiz, cemaatle namaz kılmaya büyük önem vermiştir. Cemaatle namaz kılan Müslümanlar, birbirleri ile yakından tanışır, bilmeyenler bilgili olanlardan yararlanır, iyi alışkanlıklar kazanır, zamanla kötü alışkanlıklardan vazgeçer. Cemaatle namaz, camide kılınabileceği gibi, müsait olan her mekânda ifa edilebilir ve hatta edilmelidir de.





Cemaate devam etmekle Müslümanlar arasında karşılıklı sevgi meydana gelir, kardeşlik ve dayanışma duyguları kuvvetlenir, cemaatle namaz kılan Mü’minler, tek başına namaz kılanlardan daha çok sevap kazanır. Hz. Peygamber (s.a.v)’in “Yatsı namazını cemaatle kılan kimse, gece yarısına kadar namaz kılmış gibidir. Sabah namazını cemaatle kılan kimse ise bütün gece namaz kılmış gibidir”. Buyurması, konunun ehemmiyetini bir kez daha gözler önüne sermektedir.

Yukarıdaki ifadelerden anlaşılabileceği gibi namazın cemaatle kılınması teşvik edilmiş,inanan insanlar sosyalleşmeye yönlendirilmiştir.Çünkü bütün toplumlarda sosyalleşme çok önemlidir. Doğru iletişim kurabilen toplumlarda toplumsal sorunlar azalır. İnsanlar konuştukça birbirlerini anlarlar, sıkıntıları aşarlar. Bu toplum güvenliği için vazgeçilmez bir gerekliliktir. Hz Peygamber de mescitleri toplumsal sorunların çözüm merkezi olarak görmüş ve bütün müşkülatları  mescitlerde çözmüştür.
Bunlar namazın topluma doğrudan katkılarıdır. 
Birde dolaylı katkıları vardır ki  onlar da  çok önemlidir.
namazın toplumsal faydaları ile ilgili görsel sonucu

Günde  beş defa Allah 'ın huzuruna giden kimse toplum zararına bir faaliyettte  bulunamaz .

 Allah ve ahiret bilinci hep açıktır

.Dünya'nın geçici, ahiretin ise baki olduğunu bilir.

Kul hakkına giremez

Yalan söyleyemez.

Eksik ,hileli iş yapamaz.

Kimsenin malında canında gözü olmaz.

Cemeatle namaza devam eden kişinin kötü alışkanlıkları olmaz.

Toplumsal kaynaşma ve dayanışmayı arttırır.
Toplumsal yardımlaşma ve paylaşmayı arttırır.
Toplumda hoşgörü, merhamet ve vicdan kavramlarını yayar.
Toplumda adalet, özgürlük, eşitlik gibi kavramların yerleşik hale gelmesini sağlar.
Toplumun her kademesini aynı safta buluşturur.
Makam ve mevki farkını sıfırlar.
Sosyal ekonomik düzene katkı  sağlar.
Çıkarcılık, yalancılık, dolandırıcılık, sahtecilik ve birçok ifsat suçlarının azalmasına neden olur.
Tabi bütün bunlar riyasız dosdoğru namaz kılanlar için geçerli ölçülerdir. Allah yarattığı kullarının aczini bildiği için onları şu geçici dünyada huzur içinde dostane bir şekilde yaşamalarının reçetesini sunmuştur.Alan alır ,almayan ise bir yandan nefsinin dizginlenemeyen istekleri ,bir yandan şeytanın vesvesesi diğer yandan ise dünyanın meşekkatini tek başına göğüslemeye çalışır ve çoğu zaman altında kalır.
   İspat mı istiyorsunuz hastahanelere bakın,uyuşturucu kullanımına bakın ,hapishanelere bakın,kullanılan depresyon haplarının miktarına bakın,cinnet ve cinayetlere bakın kararınızı verin.
Bütün bunlar namazsızlıktan oldu demiyorum ama kimse etkisi de yoktur diyemez Sorunlar karşısında sığınak bulamayan insan  kendini bin türlü kötülüğün içine atıyor ve aldanıyor.
 Rahman zulmetmez, insan kendine zulmeder, biraz kulak verse aydınlığın çok ta uzakta olmadığını görecek. Ama heyhat insanoğlu rahmet pınarlarından kana kana içmek yerine  bal kasesinde sunulan zehirleri lıkır lıkır içmeye devam ediyor.

 Ne buyurmuştu Yaratan:
Ey insanoğlu nefsinize zulmetmeyin.

Yorumlar