HEM BALKONUNUZ BAHÇE OLSUN HEM DE ORGANİK BESLENİN -2-

çilek ile ilgili görsel sonucu  Bu konudaki yazımızın ikincisine devam edeceğiz.İnsanların bir şeylerle uğraşması , günümüz hastalıklarından stresi yenmesi, hareketsizlikten kurtulması için en iyi yollarından biridir.
   


Zamanın çoğunu evde geçirip de işsizlikten yakınan insanlar için bitki yetiştiriciliği hem meşguliyet alanı oluşturur, hem de organik olarak beslenmenize olanak sağlar. Eğer kurallarına uyarak çalışma yaparsanız  azımsanamayacak şekilde ürün elde edebilirsiniz.
  Biz yine ilgilenenler için evde yetiştirebilecek bitkilerden  bir kaçının uygulamasını verelim .Siz yetiştireceğiniz ürünü seçebilirsiniz.



     BALKONDA  ÇİLEK YETİŞTİRME

Yazın vazgeçilmez meyvelerinden biri de çilektir. Fakat bu meyvenin taneleri büyüyüp fiyatı ucuzlarken kendine has kokusu ve tadı kayboldu . Bunun sebebi hormon kullanımı ve kuralsız gübreleme sonucu organikliğini kaybetmesidir. Evinizin bir köşesinde basit teknikleri uygulayarak yaz boyu bütün aromasını hissederek yiyebileceğiniz organik çilekler yetiştirebilirsiniz.

  Bizim tavsiyemiz dikey düzenek kullanmanız. Hem az yer kaplar hem de meyveleri yere değmeden aşağı doğru rahatça sarkar. Bunun için herhangi bir plastik boru  kullanabileceğiniz gibi silindir şeklinde naylon torbalarda kullanabilirsiniz.


İlgili resimçilek yetiştirmek için dikey düzenekler ile ilgili görsel sonucu  
Filizlenme aşaması                                 Meyve oluşumu

 Bir plastik boru alıyor bu boruyu uygun aralıklarla deliyoruz, deliklerin içine fideleme yapacağımız için çapları 4- 5 cm çapında olmalı . Hazırladığımız toprağı içine dolduruyoruz.Fidelerimizi dikip üstten sulama yöntemi ile suluyoruz. en masrafsız yöntemlerden biri bu.

İkinci olarak ise saksıları kollanarak  dikey düzenek oluşturuyoruz.

saksılarla dikey çilek yetiştirmek ile ilgili görsel sonucu

Yukarıda da görüldüğü gibi evde kullanılmayan saksıları yada su petleri keserek böyle bir düzenek yapabilirsiniz .Hiç yere ,toza ,toprağa bulaşmadan temiz ürünler elde edebilirsiniz.

Çilek yetiştiriciliği ile ilgili ;



Yukarıdaki tekniği kullanarak ;marul ,kıvırcık, soğan,sarımsak,maydanoz gibi bitkiler yetiştirebilirsiniz.

 Soframızın vazgeçilmezlerinden biri de biberdir . Biberin her türlüsü saksıda yetiştirilir. Diğer bitkilere göre  zahmetsizdir.

Sebze_Resimleri_sivri_biber


BİBER
Fideler aynı domates gibi ekilir ve sulanır. Biberden koltuk alınmaz.Bunun yerine  tepesi hafif koparılarak dallanması sağlanır.Biber pek ilaçlanmak istemez. Fazla iri cinslerde meyve zamanı çubukla desteklemek gerekir. 

SAKSIDA BİBER NASIL YETİŞTİRİLİR İZLE

patlıcan bitkisi ile ilgili görsel sonucu


PATLICAN Domates gibi ekilir ve sulanır ve koltuk alınır. Patlıcan pek ilaç istemez . İri, çizgili patates böceği musallat olursa elle toplanıp yok edilir. Meyve zamanı destek gerektirir. 

patlıcan nasıl yetiştirilir İZLE

saksıda fasulye ile ilgili görsel sonucu

 FASULYE 
Balkonda veya terasta en rahat yetiştirilecek ürünlerden biri de fasulyedir.Taze yenebilen yer fasulyesi veya sırık fasulye cinsleri saksıda gayet güzel yetişir. Yeşilliği, hoş kokulu çiçekleri, yeşilden sarıya, mora ve alacalı türlere kadar meyveleri gayet dekoratif görünecektir. Bazı kırmızı çiçekli türler güzellikte değme sarmaşığa taş çıkarır. Saksılara 3’er tohum batırılır. Sağlıklı büyüyebilmesi için her saksıda tek bitki bırakılır. Sırık cinslere 1,5 -2 metre boyunda ince çubuklarla destek yapılır. Yıl boyunca bir kaç kere ekilebilir. 


SALATALIK 
 Kokusu ve tadı ile salataların vazgeçilmezi olan salatalığın yetiştirilmesi de bir o kadar kolaydır.Salatalıkların güvenilir firmaların melez tohumlarından ekilmesi iyi olur. Bu cinslere fideler fazla uzamaz. Her çiçekten bir meyve vererek geleneksel türlerden çok daha fazla ürün sağlar. Ayrıca uzun ömürlü ve hastalıklara dayanıklıdır. Saksıda yetiştirmek için bu önemlidir. Bahar aylarında yetişmiş salatalık fideleri de satın alınabilir ancak kalitesinden emin olunamaz. Tohumla ekimde her saksıya 3’er tohum 1 cm. derinlikte batırılır. En kuvvetli bir fide bırakılır. Saksı rüzgar almayan, güneşli bir yere konur. Bitki henüz büyümeden destek çubukları sağlanır. Salatalıklar böceklenmez ancak 2 haftada bir mantar ilacı yapılması iyi olur.

saksıda salatalık ile ilgili görsel sonucu

Yorumlar