İSLAM'DA ADALET

adalet ile ilgili görsel sonucu
İSLAMDA ADALET
 Adalet, öncelikle bir ahlak terimidir ve bu manada da onu tek kelime ile açıklayacak olursak "dürüstlük" diyebiliriz. Allah Kur'ân-ı Kerîm’de  birçok defa adalet vurgusu yapar.

Allah'ın kitabını okuyunca tamamen adalet vurgusunun ön plana çıktığını görürsünüz.
Bütün peygamberlerin bozulan adalet terazisini düzeltmek için uğraştıklarını görürsünüz.
Adalet, zulmün ve haksızlığın zıddıdır.
Kim zulm yapıyorsa adil değildir.
Adil olmayanın ise Allah katında işi zordur.



Fıkıh terimi olarak "dinen sakıncalı olan şeylerden kaçınmak suretiyle hak yol üzere dürüst olmak” demektir.. Fıkıhta adalet konusu bilhassa devlet başkanı/halife/imam, hakim/kadı, şahit konularında genişçe ele alınır. Bu üçünün de adaletli olması istenir. Kendisine birçok hukuki yetki tanınan veli de adaletli olmalıdır.


Cürcânî "adaletli" anlamındaki "adl" kelimesinin fıkıh terimi olarak ne anlama geldiğini açıklarken "büyük günahlardan kaçınan, küçük günahlarda ısrar etmeyen, doğruları daha fazla olan ve düşük işlerden uzak duran kimse" der.

Yüce Allah Mâide suresinin 8. ayetinde “Bir kavme olan kininiz sizi adaletsizliğe sevk etmesin. Adaletli olun. O, takvaya daha yakındır” buyurur.
 Yüce Allah Müslümanların adil olmasını ister. Bunlar arasından Nisa suresinin 135. ayeti şöyledir: "Ey iman edenler! Kendinizin, anne-babanızın ve akrabalarınızın aleyhine bile olsa Allah için şahitlik yapanlar, adaleti ayakta tutanlar olunuz." 

Peygamber Efendimiz bir hadis-i şerifinde adaletli olanların ''Allah katında nurdan minberler üzerinde olacaklarını ''haber verir ve onları “hükümlerinde, aileleri ve idareleri altında bulunanlar hakkında adaletli olanlar" şeklinde tekrar detaylandırır. 

Özellikle adaletli yöneticiler övülmüştür. Adaletli yönetici, kıyamet gününün çok sıkıntılı ve bunaltıcı sıcakların olduğu devresinde Allah'ın gölgesinden istifade edecekler arasında sayılmıştır.

Devletin, uzun ömürlü olması için adaletin ne kadar önemli olduğu vurgusu da "kafir devlet adaletli olursa uzun süre yaşar ama zalim devlet Müslüman da olsa uzun süre yaşamaz" şeklinde yine kültürümüzde yer etmiştir. Burada zalim Müslüman devletten maksat, idarecileri zalim Müslümanlardan oluşan devlettir.

Ne dersiniz İslam aleminin başında dolanıp duran belaların sebebi  hepimizin adaletten yoksun olmamız olmasın.
Allah hepimizi işlerimizde adaletli kılsın, adil kulları arasına katsın.
Zalimler arasına katmadığı gibi zalimleri de sevdirmesin.
Allah sonumuzu hayretsin. 




Yorumlar