KIŞ ORTASINDA BU KURAKLIK HAYRA ALAMET DEĞİL

  Sanki yaz mevsimindeymiş gibi sıcak ve kurak günler yaşıyoruz.Barajlardaki doluluk oranları  şimdi kimsenin farkında değil ama alarm veriyor.
kuraklık ile ilgili görsel sonucu



 Bazı değerlendirmelere göre son 44 yılın en kurak kışını yaşıyoruz. Dikkatinizi çekerim kışın kuraklığından bahsediliyor. Kışın kurak gitmesi yaza benzemez. Bütün havzalar suyu kışın toplar . Yaz kuraklığı olsa bile belli bir süre su ihtiyacını kışın depolanan sular karşılar. Bunu şundan dolayı vurguluyorum eğer bu kuraklık bahar ve yaz aylarında da devam edecek olursa  Allah korusun yapacak bir şey yok. Tam bir felaket olur.

 Kış kuraklığı ve sıcaklığının  başka bir olumsuz etkisi ise bitkilerin zamansız faaliyete başlamasıdır ki bu da çok  tehlikelidir. Isı etkisi ile erken açan çiçekler en ufak don olayında  mahvolur .Bunun anlamını da hepimiz biliyoruz.

Barajların su miktarım yaklaşık olarak şu şekilde olduğu ifade edildi.


İstanbul’a su sağlayan Ömerli, Terkos, Darlık, Büyükçekmece, Alibey, Istrancalar, Sazlıdere, Kazandere, Elmalı ve Pabuçdere barajlarındaki toplam doluluk oranı yüzde 65’e kadar düştü.
ANKARA’DA 2 BARAJ KENTE SU VEREMİYOR
Ankara’da bulunan 7 barajın doluluk oranında da büyük oranda düşüş yaşandı. Çamlıdere Barajı yüzde 18, Eğrekkaya Barajı yüzde 23, Kurtboğazı Barajı yüzde 50, Kavşakkaya Barajı yüzde 17, Akyar Barajı yüzde 14, Çubuk-2 Barajı yüzde 30, Elmadağ Kargalı Barajı yüzde 11 seviyelerine kadar geriledi. 7 barajın genel doluluk oranı ise yüzde 20 oranına kadar indi.
TARIMSAL KURAKLIK TEHLİKESİ
Elazığ, Malatya, Tunceli ve Bingöl’deki barajlarda da yeterli yağışın olmaması nedeniyle düşüş yaşandı. Özellikle Keban Barajı’ndaki düşüş dikkat çekti. Keban Barajı’nın doluluk oranı yüzde 54’ten yüzde 30 seviyesine kadar geriledi. Barajda 4 milyar 100 milyon metreküp su kaldı.
Kahramanmaraş’taki Ayvalı Barajı yüzde 8, Adatepe Barajı yüzde 33, Kandil Barajı yüzde 35, Menzelet Barajı ise yüzde 43 seviyesine geriledi. Adıyaman ve Şanlıurfa arasında bulunan Türkiye’nin en büyük barajı olan Atatürk Barajı’ndaki su miktarında da düşüş var. Geçen yıl ocak ayı itibarıyla yüzde 90 doluluk oranına erişen Atatürk Barajı, 2018 ocak ayı itibarıyla yüzde 70 oranına gerilemiş durumda. Türkiye’nin ve bölgenin en büyük tarımsal sulama kaynağını oluşturan Atatürk Barajı’ndaki düşüş, tarımsal faaliyetleri de tehdit ediyor.
Allah  sonumuzu hayreylesin.

Yorumlar