ABDEST MUCİZESİ

Abdestin dünyevi ve uhrevi pek çok faydaları vardır. Fakat her şeyden önce şunu unutmamak lazım. Abdest bir ibadettir. Bütün ibadetlerin iki yönü vardır. Dünya'ya bakan yönü ve ahirete bakan yönü.  Fakat bütün ibadetler Allah rızası gözetilmeden yapılırsa dünyevi faydaları elde edilirken uhrevi faydalarından nasibini alamaz.



İnsanlar ibadetleri hep tek taraflı düşünürler. İnanan için koşulsuz yapılması gereken emir, inanmayanlar için şuursuzca yapılan iş olarak görülür. Fakat durum öyle değildir. Allah'ın emrettiği her ibadette insana hem Dünya'da hem de ahirette faydalar vardır. Dünyadaki faydaları inanan veya inanmayan  gibi bir ayrım olmaksızın herkes için geçerlidir. Yani inançsız biri düzgün namaz kılsa abdest alsa,  dünyevi bütün faydalarından nasiplenir . Fakat  Allah rızası için yapmadığından ahiretteki nasibini alamaz.
  Bunları şunun için yazıyorum.:Allah faydası olmayan bir  işi emretmez.
Allah-u Teala  ibadetleri emretmekle insanlara diyor ki ;
 Bunları yaparsanız Dünya'da  temiz ,nezih ve sağlılklı yaşarsınız. Bu sizin  dünyevi menfaatiniz içindir. Bu ibadetleri benim için ,benim rızam için , bana hamdederek yaparsanız , Ben size ebedi alemde kat kat  fazlası ile nimetlendiririm diyor. Yani ken menfaatimiz  için yapmamız gereken ibadete Allah nimet üzerine nimet veriyor.Bunun neresi anlaşılmıyor bilemiyorum.Allah hepimizin kalbine sevgisini versin . Çünkü bu kadar nimeti yaratan Allah sevilmeyi övülmeyi  hak ediyor.
 Bize düşen Yaratan'ı   sonsuzluk boyutunda sevip onu yüceltmektir. Kim ne derse desin Allah vardır ve birdir.Allah herkese  sevgisini nasip etsin ,kalplerini Allah'a  açsın.
Peygamberimizin bir hadisi ile devam edelim.


Peygamberimizin (s.a.v) abdest hakkındaki bir hadisinde: “Şüphesiz ki benim ümmetim, kıyamet gününde, abdest izlerinden dolayı yüzleri nurlu, elleri ve ayakları parlak olarak çağırılacaktır. Yüzünün nûrunu artırmaya gücü yeten kimse bunu yapsın” (Buhârî/Vudû-3

Bu kısa girişten sonra biz bu yazımızda dünyaya bakan yönünü irdeleyeceğiz.

1- Her gün, el yüz ve ayaklarımız pek çok yere temas ediyor. Bu temasla pek çok mikrop el ve ayaklarımıza bulaşır. Günde beş defa elleri , yüzü ve ayakları yıkamak bizi mikroplardan arındırır.Günümüzde hijyen konusunun ne kadar önemli hale geldiğini düşününce söylenecek söz kalmıyor.Abdest tam bir hijyen eylemidir.

2- Ağız ve burnumuz mikropların vücudumuza girdiği en önemli yerlerdendir. Buraların sık sık temizlenmesi bizleri mikroplara karşı korur.Bu  koruyucu önlemdir. Hastalıkların çoğu ağız ve burun yolu ile bulaştığından çok önemli bir koruyucu etkisi olacaktır.Ayrıca pek çok ağız içi  hastalıkların önüne geçecektir. Dişler için ,diş etleri için çok önemli faydaları olmaktadır.Hele birde Peygamberimizin emrettiği gibi dişler fırçalanırsa çok daha iyi olacaktır.

3- Yüzün yıkanması da cildi kuvvetlendirir, baştaki ağırlığı ve yorgunluğu hafifletir. Damarları ve sinirleri harekete geçirir. Devamlı abdest alanın, yaşlansa bile, yüzündeki güzellik, tazelik gitmez,genel anlamı ile genç ve diri tutar. Günümüzde kozmatik sanayiinin ne kadar geliştiğini ve insanların cilt bakımına verdiği önemi düşünürsek bedava cilt bakımı diyebiliriz.
 Sinirsel rahatlama ve özellikle kılcal damarlara olan faydası da bedava.


4- Gusülle vücut eski zindeliğini kazanır. Vücudu belirli aralıklarla yıkamak, koruyucu hekimlik yönünden çok önemlidir. Dinimiz, bekâr da olsa, her cuma günü gusletmeyi emretmektedir.

5- Vücutta bir statik elektrik dengesi vardır. Bu elektriksel yük, öfkelenince normalin 4 katına, cünüp olunca, 12 katına çıkar. Günümüzde, kızılötesi ışınlarla dış derinin fotoğrafları çekilmiş, bu fotoğraflarda, ilişkiden sonra, vücudun bütün yüzeyinin fazla statik elektrik tabakasıyla örtüldüğü tespit edilmiştir. Yıkanınca su zerreleri, olumsuz elektrik gerilimini alarak, vücudu topraklayıp, yeniden normale döndürüyor. Bu açıdan gusül, tıbbî yönden de, yapılması gereken bir temizliktir.
Bunu inkar edebilecek  biri var mı?
Guslün faydaları bununla sınırlı değil bu konuyu geniş şekilde ele alacağız.

6- Yine abdest ve gusül, vücudun kan dolaşım mekanizmasına katkıda bulunduğu gibi lenf sisteminin uyarılıp harekete geçmesine de yardımcı olur. Özellikle kılcal damarlara yaşlılıkta ortaya çıkan birçok hastalığın temelinde damarlar ve kan dolaşımı vardır. Kılcal damarlardaki tıkanıklık fazlası ile şikayete sebep olmaktadır. Bu rahatsızlıkların minimize edilmesinin en iyi yolu düzenli bir şekilde vücudu yıkamaktır. Bu da ancak abdestle yapılabilir. Kendin için yapman gerekeni Allah rızası için yap  fayda üzerine fayda almış olursun.
7- Toprakla yapılan teyemmüm de, vücuttaki statik elektriği büyük ölçüde yok eder.



Her zaman kolaylaştıran Allah 'ın her emrinde bir hikmet vardır. Buyrun  teyemmümdeki hikmete ,basit gibi görünüyor ama günümüzde çok ihtiyaç haline geldi. Doktorlar çıplak ayakla toprakta gezinin deyip duruyorlar.Demek ki bir bildikleri var.
8- Ayakların gün boyu belli aralıklarla yıkanması  varis oluşumunu engeller. Bu da ancak abdestle mümkün olur.
 Ey inasanoğlu aklını  başına al  Allah seni sana rağmen seviyor . Seni Dünya'da  bir çok nimetle donattığı gibi ahirettede  sonsuz bir varlık içinde yaşatmak istiyor. Gel üçgünlük dünyaya kanma , bunca şeyi yaratan güç seni tekrar yaratamaz mı ? Sana hesap soramaz mı ? Sana daha iyisini veremez mi?
 Allah' a emanet olunuz.

Yorumlar