Mart ayı bahçede yapılacak işlerin arttığı bir aydır. Bahar yaklaşırken bitkilerinizi bahara hazırlamanız gerekiyor.
Bu yazımızda mart ayında yapılması gerekenleri anlatacağız.Kafanızda yazın hangi çiçekleri yada sebzeleri ekip dikeceğinize karar verme zamanı. Henüz yaz çiçeklerini tohumları atılmadı. Son günleri kaçırmayın.
İşe saksıların değişimi ile başlayabilirsiniz. Hangi bitkiye hangi toprağın kullanılacağını daha önceki yazımızda anlatmıştık . Hatırlamak maksadı ile bakabilirsiniz.
Küçük saksılardaki bitkilerinizi onlara zarar vermeden kökleriyle çıkararak büyük boy saksılara alın.
Toprağın gübrelenmesi ve dikime hazırlanma aşamasını da unutmayın. Sarmaşık tazı bitkiler için budama vakti geldi. Budamayı ihmal etmeyin
Mart ayının başında topraklarınızI hazırlayın ve ekime hazır hale getirin. Mart ayının sonu na doğru ekime başlayabilirsiniz. Vaktini geçirmeyin. Fideler için ılık yastıklar hazırlamaya başlayın. Topraklarda olası hastalıklara karşı ilaçlama yapın.
Güller için hazırlık yapabilirsiniz. Güllerin bakımını ihmal etmeyin, böylece güzel renkleriyle tüm bahçenizi ya da evinizi saracaklar.
Bu açıklamadan sonra kısa kısa hangi ayda hangi bitkiler dikilir anlatalım istedik.
Mart ayında; Fulya, nergis, kadife çiçeği, lavanta, lale, çiğdem, sümbül, zambak çiçeklerinin filizlenme ve açma zamanıdır. Bu çiçekler bol güneşli alanda olmayı severler. Mart ayının güneşi rahatsız edici olmadığından, çiçekle zarar görmez.
Nisan ayı; çiçek açan bitkilerin ekim ve dikim zamanıdır. Bunun yanı sıra daha önceki aylarda dikimi yapılmış olan soğanlı bitkilerin çiçek açma zamanıdır.Nisan ayında özellikle soğanlı çiçekler filizlenip açmaya ve çoğalmaya başlarlar. Lale, sümbül, nergis, çiğdem, zambak gibi ve bu aileye mensup çiçeklerin açmana zamanıdır. Ayrıca; papatya, petunya, gündüz sefası ve cam güzeli gibi çiçekler de Nisan ayında açarlar.
Mayıs ayı; İnci çiçeği ve incir çiçeğinin açma zamanıdır. Soğanlı ve otsu bitkilerin çiçeklenmesi Mayıs ayının ortalarına doğru bitmeye başlar. Balkonda ya da bahçede sardunyaların tomurcuklanma ve yavaş yavaş çiçek açmaya başladıkları dönemdir. Özellikle güneş ışıklarının bitkilere zarar vermemesi için yoğun ışığın kırılması için perdeleme önlemlerinin alınması gereken bir aydır Mayıs.
Haziran ayında; güller tomurcuklanıp açmaya başlar. Güllerin tamamının sıklıkla açtığı aydır. Nisan, Mayıs ayında açıp geçmiş olan çiçeklerin tohum ve soğanları toplanır.
Temmuz ayında; Peygamber çiçekleri açar. Hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte bu aylarda çiçek ve bitkilerin su ihtiyacı da artmaktadır. Bu yüzden sulama aralıkları sıklaştırılmalı, sabahın erken saatlerinde veya akşam güneş battıktan sonra yeterli miktarlarda sulama yapılmalıdır.
Herkese kolay gelsin
Yorumlar
Yorum Gönder
Değerli fikirlerinizi bizimle paylaşırsanız seviniriz