MİS KOKULU MENEKŞELER

MENEKŞE


Türlü türlü çeşitleri ve renkleri yanında hoş kokusu ile insanı kendine çeken bu güzel çiçekler Yaratıcının kudretini sergiliyor. O ne güzel Yaratandır ki hem  rengarenk çeşitler yanında enfes kokular yaydırıyor bu güzel bitkilere . Allah hepimize rahmet ve merhamet etsin o ne kadar güzel düzenleyici ve tasarlayıcıdır

Evet şimdi gelelim menekşemize;




SAKSISI NASIL OLMALIDIR?

Menekşenin özellikle yaprak kısımları saksısı kadar büyüyüp yayılabilir. Eğer küçük bir saksıda tutarsanız bitkiniz küçük kalacak ama gene de çiçek açacaktır. Koyacağınız yerin büyüklüğüne göre bir saksı da seçebilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken asıl şey saksınızın deliğinin  olmasıdır. Eğer yeriniz küçükse minimum 10 cm yüksekliğinde ve 10 cm çapında bir saksı bile yeterli olacaktır.

 TOPRAĞI NASIL OLMALIDIR ?

Menekşe köklerini rahatça salabileceği gevşek geçirgen toprakları daha çok sever. Torf toprağına vermikülit veya perlit taşı karıştırarak menekşeniz için uygun bir toprak hazırlayabilirsiniz. Ayrıca menekşeler fosforu severler. Fosfor yönünden zengin bir gübre veya komposto da katabilirsiniz. Bunun yanısıra hazır satılan menekşe toprağıda büyük olasılıkla işinizi görecektir. Toprak zamanla sıkılaşır. Yeni diktiğiniz menekşenizi bitkiyi boğacak kadar bastırıp ezmeyin.

MENEKŞE

IŞIĞI NASIL OLMALIDIR

Menekşe aydınlık veya yarı aydınlık ortamı ve direkt gelmeyen ışığı sever. Direk güneş ışığı alan yerlerde tutmak yerine çevreden yansıyan ışık alabileceği cam kenarlarına koymanızı öneriririz.

SULAMA

Menekşenin en dikkat isteyen özelliği sulamasıdır. Düzgün sulandığı ve doğru yere koyulduğu sürece menekşeniz sağlıklı olacaktır.Elinizle toprağı kontrol edin. Toprak kuru ise az miktarda su verin. Bu döngüyü bu şekilde devam ettirin. Fazla su vermeniz hem bitkinizin topraktan nitrojen almasını engelleyecek hem de hastalıklanmasına neden olacaktır.
Oda sıcaklığında su vermeniz gerekmektedir. Oda sıcaklığından farklı ısıdaki sular bitkinin gövdesine ve yapraklarına zarar verir.
MENEKŞE

 Çiçeklerin  üzerine gelecek şekilde sulamanız bitkiye hasar verecektir. Bunun yerine üstten sulama yapacaksanız toprağın hemen üzerinden hafifçe sulamalısınız.
Daha çok önerilen diğer sulama çeşidi ise aşağıdan tabağına su vermektir. Böylece toprağı, çiçeği ve yaprakları zarar görmeyecektir. Tabağa bir miktar su konulup bir süre bitkinin bu suyu çekmesi beklenir. Daha sonra tabaktaki su dökülür.
Menekşe klorlu ve tuzlu suyu sevmez. Eğer imkanınız varsa klorsuz ve arıtma işlemi yapılmamış su verin. Böylece toprak çok tuzlanmayacaktır.

Yorumlar