NAMAZ NİÇİN FARZ KILINDI? HİKMETLERİ NELERDİR?


namazın yararları madde halinde ile ilgili görsel sonucu

İbadetlerin tümü insanlara ruhi ve bedeni yararı olduğu için Allah  tarafından insanlara emredilmiştir. Yarattığı varlığı en iyi bilen Allah'tır.Bu yüzden  yaratıklarının bedeni ve ruhi ihtiyaçlarını da şüphesiz bilen yine O'dur.Asla bir eziyet olsun gibi bir durum yoktur. Bütün ibadetler şüphesiz insanlığın yararınadır. Bir nevi insanlığın bakım ve onarım mekanizmalarıdır.





Nasıl ki yeni aldığınız bir makinayı belli aralıklarla bakıma alıyorsunuz  ve bu bakımı gerekli görüyorsunuz,ibadetlerde insan için böyledir.Bir ürünü en iyi bilen ,ihtiyaçlarını en doğru biçimde anlayan kişi onu yapandır. Allah 'u Teala yaratıcı olarak ibadetleri emrederken  Şunu demek istiyor; Bu emrettiğim ibadetler tamamen sizin faydanıza .Bunları  yaparsanız ruhi ve bedeni olarak sağlıklı yaşarsınız.Sizin faydanıza olan bu ibadetleri bana şukrederek, beni anarak yapın ki ben size daha fazlasını vereyim .
  Bu yazımızda ibadetlerin cemi olan namaz ibadetinin insan üzerindeki bedeni ve ruhi yararlarını inceleyeceğiz.  Rabbim niçin farz kılmış  hikmetlerine bakacağız.
NAMAZ ile ilgili görsel sonucu

  Namaz bütün erkanıyla Allah'ı hatırlama ve zikretmektir.Allah'ı zikretmek olan namaz,insanın hem bedenine,hem de ruhuna şifadır.Cenab-ı Hak şöyle buyuruyor:”Onlar inanmışlar,kalbleri Allah'ı zikirle huzura kavuşur.”(Ra'd Suresi:28)Yine:”Rablerinden korkanların bu kitaptan tüyleri ürperir,sonra hem derileri,hem de kalbleri Allah'ın zikriyle yumuşar ve yatışır.”(Zümer Suresi:23) Bir hadis-i şerifte,”Namazda şifa vardır.”(Ahmed ibn.-i Hanbel:2/390) buyurulur.
 Namaz için abdest şarttır. Abdest ise temizlik demektir. Modern çağda dahi  namaz kılan insan dışında kim günde beş defa düzenli elini ,yüzünü kollarını ve ayaklarını yıkar? Mümkün değil böyle bir insan bulamazsınız.Abdest bedeni temizlik olduğu gibi sinir sisteminin ve bağışıklık sisteminin en büyük yardımcısıdır. Boğazınıza her seferinde üçer kez olmak üzere günde beş defa yaptığınız gargara boğaz yolları enfeksiyonunu önleyen en iyi koruyucu önlemdir .Hakeza ağız hijyeni için fevkalade önemli bir  uygulamadır.
   Namaza geçmeden önce abdesti enine boyuna irdelemeye kalksak sayfalar dolu çalışma yapmamız gerekir. Bu konuda  din adamlarının günah sevap ekseninin dışına çıkarak  tıbbiyecilerin abdesti ve namazı ele alıp  insana faydalarını izah etmeleri gerekir.Özellikle inançlı pedegogların üzerine bunu yapmak görev olmalıdır. İnsanın ulaştığı bilgi seviyesi böyle bir çalışmayı elzem kılıyor.
  Biz yine namazın faydalarına dönecek olursak,ömür boyunca yavaş yavaş ve yorucu   olmadan yapılan bu ritmik hareket başlı başına bir mucizedir . Kıyamı ,rükusu .ve secdesi ayrı ayrı öneme haiz faydalar sağlamaktadır
Modern çağın hastalıklarından bir çoğuna şifa hükmündedir. Namazın sayısız faydalarından bir kısmını detaya girmeden sıralayalım 
   *Beş vakit namazda 40 rek'at ve 80 secde var.Her gün kaç jimnastikçi  bu kadar hareket yapar?
   * Namaz yavaş yavaş kılındığı için diğer ekzersiz haraeketlerinde olduğu gibi kalp yorulmaz. 
  *Sabah namazı 4 rek'at,öğle 10,ikindi 8,akşam 5,yatsı 13rek'at.Hepsi kırk rek'at.Her rek'atta 2 defe secdeye giden mü'min günde 80 defa ritmik hareket yapar.Hiçbir jimnastikçi günde seksen defa muntazam bu hareketi yapamaz. Jimnastikçiler  genelde  sabahları olmak şartıyla günde yirmi veya otuz defa hareket ederler.Yaptıkları hareketler hızlı olduğundan çoğu kez kalblerini yorarlar,hareketinden sonra yorgun düşerler.Bütün gün de hareket etmediklerinden vücutlarında kalori toplanmasının,yağlanmanın önüne geçemezler.Namazda ise hareketler yavaştır.Bu hareketler Kalbi yormaz,günün değişik saatlerinde olduğu için insanı devamlı dinç tutar.Yağlanmaya ve kalori depolanmasına mâni olur.
*İnsan hayatında kanın yeri büyüktür.Kalp,kanı vücudun en ücra yerlerine kadar ulaştırmak üzere pompalar Kalbin bu işi yapabilmesi için daima dinç olması gerekir.Bir de bu kan gönderme işinde kalbe yardımcı olunabilmesi için,o hücrenin kan ile iyice  kanlanması gerekmektedir.Nasıl bir bahçıvan sebzelerin iyice yetişmesi için bahçeyi her daim  sulaması gerekirse,dokulardaki kan  da dolaşımı,yani hücrelerin iyice kanla sulanması gerekmektedir. Namaz kılanların gözleri 80 defa yere eğildiklerinden dolayı daha kuvvetli kan devranına malik olur.Göz tansiyonunda artma olmaz ve göz  sıvısının devamlı değişmesi temin edilmiş olur.Glokom ve buna benzer vahim göz hastalıklarının namaz kılanlarda daha az görülmesi bu yüzdendir.Rüku ve secdeler bu konuda kalbe en iyi yardımı yapmış olurlar. 
 *Namaz kılan insanların gerek kalça,gerek diz ve gerekse ayak  bileği ve kol omuzu,dirsek ve el bileği eklemleri de devamlı işleyen bir makine gibi olduğundan,eklemlerde meydana gelecek bütün romatizmal hastalıklardan,dejeneratif hastalıklardan salim oldukları gün gibi apaçık ortadadır.Zaten bu hastalıklar İslam dini ile  yakından uzaktan alakası olmayan Hıristiyanlarda ve namaz kılmayan insanlarda daha fazla görülürler.Bu eklem hastalıklarından insanı koruması bile namazın en iyi nimetlerinden birini teşkil eder.
*Başka bir mucizevi faydası ise şudur;
Göz merceklerinin dinlenebildiği en rahat mesafe bir buçuk metreye bakmaktır.Göz merceklerimiz ancak kasılmadan bu mesafeyi gördüğü zaman rahatlar.Namaz kılan,secde yerine baktığında göz mercekleri dinlenmektedir.Günde kırk rek'at hesabı ile bu dinlenme takriben bir saat tutar ki,bu nimet göz için bulunmaz bir sağlık reçetesidir. Namaz kılarken önüne bakılması özellikle emredilir. Bunu  bir kenara not etmeliyiz.
*Kalbin çalışmasında ve duygusal sistemle ilgisinde fevkalade önemli özelliği,elektromanyetik eksenleridir.Namaz hareketleri sırasında bu eksenler en ideal çizgilere gelir.Özellikle sağlıklı kişilerin günlük elektromanyetik etkiler sonucu göğüs nahiyesinde hissettikleri huzursuzluklara namaz kılanlarda hemen hemen hiç rastlanmaz.

namazın bedenimize faydaları ile ilgili görsel sonucu

Yorumlar