Hep söylüyoruz namaz insan içindir. İnsan sağlığı için olmazsa olmaz hükmündedir. Kendiniz için o faydalı olan bir işi Yaratıcınıza hamdederek ,onu yücelterek eda ettiğiniz için iki görevi birden eda etmiş oluyorsunuz.Karşılığı da hem dünyada peşin hemde ahirette yekün olarak gelecektir.
Bu kadar nimeti veren ALLAH'a hamdetmemek nankörlük değil mi?Allah neyi emretmişse insanın hayrınadır ,bu böyle biline dedikten sonra namaz ibadetinin faydalarına devam edelim
Namazın Sağlığa Faydaları Nelerdir?
Namaz kılmak,özellikle fiziksel bir ibadet olduğu için, vücut uzuvlarının aktif şekilde kullanılarak yapılmaktadır. Ayakta, eğilerek ve oturmak sureti ile gerçekleştirilen namaz, kemik ve kas sağlığını desteklemekte ve korumaktadır. Namaz, kemiklerin eklem yerlerinin daha sağlıklı olmasını sağladığı gibi, kalp sağlığını da desteklemektedir. Namaz kılan kişiler günde düzenli olarak beş defa hareket halinde oldukları için, karaciğer, mide ve böbrek sağlıkları açısından avantajlıdırlar. Namaz, arınmanıza ve rahatlatmanız , daha stressiz ve mutlu hissetmenize yardımcı olacaktır. Dolaşım sistemini ve nefes kontrolünü düzenleyen namaz, akciğer ve timüs sağlığını korur. Bunların yanı sıra namaz, kilo kontrolüne yardımcı olur ve obeziteye karşı koruyucu etki gösterir. Namaz, beyin sağlığını korur, tansiyonu düzenler, kontrol eder ve kardiovaskuler sağlığı korur.
1.Kemik ve Eklemler
Namaz, özellikle eklem ağrılarının giderilmesine yardımcı olmaktadır. Çünkü namaz esnasında yapılan, ayakta durmak ve eğilip kalkmak gibi hareketler, kemik ve eklemlerin aktif olarak kullanılmasına olanak sağlamaktadır. Böylece eklemler ve kemikler ile ilgili sağlık sorunlarının oluşmasını önlemektedir.
2.Kas Sistemi Sağlığı
Düzenli olarak kılınan namaz, bir egzersiz etkisi göstererek, kas sağlığını korur ve kasların güçlenmesini sağlar. Namaz, vücudun kas sistemini ve vücut duruşunu etkiler. Vücutta bulunan iç organların yapısındaki kasların (mide, kalp gibi) sağlığını koruyan namaz, iç organların işlevini de olumlu yönde etkilemektedir.
3.Kalp Sağlığı
Birçok kalp doktoruna göre namaz, kalp sağlığını hem fiziksel hem de duygusal açıdan korumaktadır. Namaz esnasında okunan Kuran-ı Kerim’den ayetler ve duaların kalbi rahatlattığı düşünülürken, aynı zamanda namazın, kalp kaslarını koruduğu da düşünülmektedir.
Namaz esnasında kıyam denilen pozisyonda, yani ayakta durulan kısmında, vücuttaki kan dolaşımı düzenlenmektedir. Namazın daha sonraki süreçleri olan rüku (eller dizlerde olmak üzere öne doğru hafif eğilmek) ve secdede (yere eğilerek ve alın yere değecek şekilde uzanmak) ise, kan dolaşımı vücudun üst kısımlarına doğru hareket etmektedir ve kalp, beyine daha etkin şekilde kan pompalamaktadır. Bu sayede namaz, kalp sağlığını korumaktadır.
4.Tansiyon
Namaz kılarken yapılan eğilme ve kalkma hareketleri, tansiyon değerlerini düzenlemeye yardımcı olmaktadır. Çünkü, namaz kılınırken, kalp diğer organlara çok daha etkin ve sağlıklı bir şekilde kan pompalamaktadır.
Ayrıca, namazdan önce yapılan bir işlem olan abdest alma işleminden dolayı, namaz yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olmaktadır. Abdest sırasında başın bir bölümünün ve ense kısmının temiz su ile yıkanmasından dolayı, namaz, özellikle yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olurken, kan akışını da düzenlemektedir.
5.Stres
Ruhsal bir arınma faaliyeti olarak namaz, gün içinde karşılaşılan stresli ve gerilimli zamanların telafi edilmesini sağlamaktadır. Yapılan bazı araştırmalara göre, kişinin inandığı bir yaratıcı karşısında tek başına olarak ibadet etmesi ve bu ibadet sırasında dua etmesi, o kişinin ruh hali üzerinde terapi etkisi göstermektedir. Namaz kılan kişiler gün içerisinde yerine getirdikleri vakit namazları sayesinde, ruhsal olarak yenilenmiş, çok daha rahat ve huzurlu hissetmektedirler. Bilimsel olarak, bazı zamanlarda herşeyden soyutlanarak kendi başına kalmak insan psikolojisi üzerinde olumlu etkiler bırakmaktadır.
6.Akciğer Sağlığı ve Dolaşım Sistemi
Namaz, fiziksel olarak yapılan bir faaliyet olduğu için, kan dolaşımının düzenlenmesine ve kalbin daha sağlıklı şekilde diğer organlara ve hücrelere kan pompalamasını sağladığı için, akciğer sağlığını korur. Namaz kılınırken, kalp daha dengeli olarak hücrelere kan pompaladığı için yani hücrelere daha etkin şekilde oksijen iletimi yaptığı için, namaz nefes alma kalitesini artırır. Böylece namaz, astım gibi nefes rahatsızlıklarını önler ve akciğer sağlığını destekler.
7.Bağışıklık Sistemi
Namaz kılmaya başlamadan önce, İslam dinine göre önce abdest almak zorunludur. Yani abdest alınmadan namaz kılmaya başlamak diye bir durum söz konusu değildir. Bundan dolayı namaz kılmaya başlamadan önce, alınan abdest aslında genel vücut temizliği açısından oldukça faydalıdır. Çünkü abdest alınırken, el, ağız, burun, yüz, kulaklar, başın bir kısmı, ense, kollar ve ayaklar yıkanmaktadır. Yani bu durumda her gün beş vakit namaz kılan kişiler aynı zamanda her gün beş defa da abdest almış olurlar. Bundan dolayı namaz, vücut temizliği açısından da önemlidir. Böylece, namaz kılan ve öncesinde abdest alan kişilerin vücuduna bakteri ve virüs bulaşma ihtimali daha düşüktür. Bu da bağışıklık sistemini korumaya yardımcı olmaktadır.
Bunlara ek olarak namaz, abdest alma kısmından dolayı, ciltte özellikle ayaklarda oluşabilecek mantar gibi cilt sorunları riskini düşürmektedir.
8.Kilo Kontrolü
Direkt olarak fiziksel şekilde yapılan namaz kılma eylemi, vücut için egzersiz işlevi görmektedir. Özellikle düzenli olarak her gün beş vakit (sabah, öğle, ikindi, akşam ve yatsı) içerisinde kılınan namaz, sindirim sistemi ve mide faaliyetlerini düzenlemeye yardımcı olduğu için, metabolizmayı dengeler ve kilo alma riskini azaltır. Çünkü, namaz kılarken, ayakta durulması, eğilme hareketi ve oturma gibi hareketlerin sistematik ve sürekli şekilde yapılması, vücut için spora benzer fayda sunmaktadır.
9.Sinir Sistemi ve Beyin Sağlığı
Namaz her ne kadar fiziksel olarak yapılan bir ibadet olsa da, mental açıdan da oldukça olumlu etkileri olan bir ibadettir. Namazdan önce başın bir kısmının ve ensenin de temiz su ile yıkanmasını kapsayan abdest, sinirlerin sakinleşmesi açısından önemli rol oynamaktadır. Ayrıca, namaz sırasında ezber olarak yani hafızadan dua ve Kuran-ı Kerim ayetleri okuma işlemi, hafızayı güçlendirmeye ve ezber yeteneğinin artmasına yardımcı olacaktır.
Yorumlar
Yorum Gönder
Değerli fikirlerinizi bizimle paylaşırsanız seviniriz