PARFÜM KOKULU ŞEBBOY ÇİÇEĞİ

 Görüntüsüyle kokusuyla mükemmel olan bu güzel çiçeğe yaratan  Allah'a hamd  ederek yazımıza başlayalım.Sanata bakıp sanatçıyı anmamak olmaz.
Şebboy Genellikle bahçelerde yetiştirilen, tohumla yetiştirilmesi tercih edilen iki veya çok yıllık  hoş kokulu otsu bir bitkidir. Kokusu parfümü andırır.




Yaprakları azdır ve çiçekleri çok fazladır. Şebboy’u ilgi çekici yapan özelliklerinden biri de budur.
Şebboy çiçeğinin sevdiği iklim güneş alan ancak yarı gölgeli, soğuğa ve kuraklığa dayanaklı bölgelerdir.

Kolayca yetiştirilen bu süs bitkisi erken çiçeklenir.
50cm’e kadar boylanabilen şebboy şayet iyi bakılırsa 80 cm’e kadar uzayabilir.
Şebboy’un yaprakları tüylü ve küçüktür ama çiçekleri salkımlar halinde ve yapraklarına göre oldukça büyüktür.
Şebboy nemli toprağı sever.
Drenajı iyi yapılmış, besince zengin toprak isteği vardır. Koyu renkli ve kaliteli topraktan hoşlanır.
Yıl boyunca üretime uygun bir çiçektir.
Yüksek sıcaklığı sevmezler ancak soğuğa karşı da dayanıklı bitkiler değildir. Kış aylarında ortalama 10 derece sıcaklık isteği vardır.
Şebboy ışığı çok sever. Bol bol ışık alabileceği ortamlarda coşacaktır.
Bitki çürümeye meyillidir. Nemli ortamlardan uzak tutulmalıdır.
Bahçe şebboyu ve sarı şebboy yaygın olarak bilinen şebboy çiçeği çeşitleri arasındadır.
Damlama sulama önerilir. Yazın toprağın tamamen kurumasına müsaade edilmemelidir.
Eğer sağlıklı bir Şebboy çiçeği yetiştirmek istiyorsanız, doğal ortamına uyum sağlayabilmeniz gerekmektedir.

ŞEBBOY  ÇİÇEĞİNİN  YETİŞTİRİLMESİ

Şebboy çiçeğini fide veya tohum ile yetiştirebilmek mümkün.



Şebboy çiçeği sırası ile şu şekilde yetiştiriliyor; ekim ayında ekilen tohumlar aralık ayında kalıcı olarak duracağı yerlerine alınıyor ve bu bitkiden ilk ürün ilkbaharın ilk aylarında elde edilebiliyor. Kasım ayında ekilen tohumlar ise ocak veya şubat ayında kalıcı toprağına alınıyor ve ilk çiçekler ilkbahar mevsiminde kendini gösteriyor. Aralık ayında ekilen tohumlar mart ayında esas yerine alınırken ilk çiçeklerini ilkbaharın sonunda veriyor. Son olarak Temmuz sonunda ekilen tohumlar da eylül ayında bahçedeki esas yerine alınıyor ve kasım ya da aralık ayında ilk çiçekler kendini göstermeye başlıyor.
Eğer Şebboy tohumu ile üretim yapılacaksa, büyük gözlü viyoller tercih edilmelidir. Viyol, yumurtalık da denilen,tohumu çimlendirmek amaçlı olarak kullanılan plastik aparatlara verilen addır. Çimlendirme için viyolller çok gevşek olmayacak şekilde torf ile doldurulur. İlaçlı su ile sulandıktan sonra şebboy çiçeği tohumu, viyol gözeneklerinin tam ortalarına gelecek şekilde ekilir. Ortalama 15 ile 18 derece arasında çimlenme beklenir. Tohumların 20’şer santim ara ile ekilmesi önerilir. İki hafta içerisinde çimlenmeye görülecektir. Tohumlar çimlendiği anda sıcaklık 10 dereceye düşürülür. Çimlenen tohumlar viyollerde kısa süre durduktan sonra yerlerine dikilmeye hazır hale gelir.

Şebboy çimlenirken onu hastalıklara karşı koruyabilmek için, dikim yapıldıktan birkaç gün sonra, toprağın dipten hortum ile sulama yapılmalıdır. Bu sulamanın ardından ise damlama sulama yöntemine geçilmesi önerilir.

ŞEBBOY ÇİÇEĞİ EKİMİ İZLE

Yorumlar