ZAMAN İLKELİ OLMA ZAMANI

 

  Çok önemli, çok fırtınalı günlerden geçiyoruz. Sadece biz değil tüm dünya  bir fırtınanın eşiğinde duruyor. Bütün sinirler gerilmiş ,fitne ve fesat almış başını gidiyor. Bütün inançlar , milletler  velhasıl insanlar birbirlerine olan güveni kaybetmiş , kendini koruma ve kollama  derdine düşmüş vaziyette.

   Özellikle İslam alemi perişan vaziyette birbirinin gırtlağını sıkıp duruyor. Müslümanların bu haline



bakınca düşmana gerek  olmadan kendi kendilerini harap ettikleri aşikar gözüküyor. Aralarındaki empati tamamen kaybolmuş, birbirini zındık gören bir çok grup kan döküp duruyor.Ne yazık ki  bunu da dine imana dayandırarak yapıyorlar. Halbuki bu yapılanlar asla İslamla bağdaşmayacak şeyler.
Böyle olduğu halde  bunlar niye oluyor derseniz bunun bir çok nedeni var.
   Birincisi İslam alemi kendisi değil. I. Dünya Savaşı  sonrası kendine biçilen rolün dışına  çıkamıyor,uğraşıyor,uğraştıkça batıyor. Çünkü; I. Dünya  Savaşı'nın  muktedirleri Müslümanların sadece malını mülkünü almamışlar,düşünce yapılarından ,inançlarına kadar ne kadar değerleri varsa ters yüz edip Müslümanları kimliksiz ve kişiliksiz hale getirmişlerdir. Kimliksizlikten  kastım dinini , kültürünü doğru öğrenip doğru yorumlayan insanların kalmayışıdır. En haklı davamızda bile bize uygun tepkiyi gösteremiyoruz.  Hal böyle olunca da  sonumuz perişanlık oluyor. Bize bu rolü biçenlerin tuzaklarını anlayamıyor,içimize yerleştirdiklerinin kışkırtmalarına  kolayca alet oluyoruz.Düşmanlarımızda bizden hep bir adım önde olmanın keyfini çıkarıyorlar.
    İkinci sebep ise yine birincisine bağlı olan fakat inananların hangi engel olursa olsun aşmaları gereken dini öğrenme meselesidir. Evet dinin öğrenilmemesi için her türlü gizli açık engel vardır . Ancak çağımızda bu engellerin aşılması  o kadar da kolaydır. Yani kimse K.Kerim bulamadım ,hadis kitabı bulamadım diyemez. Meali de Arapçası da her yerde var.Derdim Allah'tır  diyen emir ve nehiyleri bilmek istemez mi? Doğrusu okumuyoruz bilmiyoruz, merakta  etmiyoruz. Konuyu hacıya hocaya havale etmişiz Müslümanım diye geçinip duruyoruz.Hoş hacının ,hocanın durumu da bizden pek farklı değil ya....  İmamlarımız 657 'ye tabi olmanın konforunu yaşıyorlar.Kıl namazı al maaşı , başka dertleri yok.

    Herkes dinini bilmeden bu iş çözülmez. Müslüman ilkeli olmalı ,ilkeleri de ancak kaynağından öğrenebilir. Ortalama Müslüman  K.Kerimi mealinden en az iç beş defa okumalı, Allah'ın muradı nedir anlamalı.  Mukaddes kitabın ana fikrini iyice kavramalı. Mübarek peygamberimizin  (S.A.V)
yaşamını yine en az üç beş defa güvenilir kaynaklardan okumalı. Ancak din nedir? Allah'ın muradı nedir kafasında şekillenmeye başlar. Anlayınca da  kimin fasık, kimin ihlaslı ,kimin mübtezel olduğunu çok kolay bir şekilde anlayabilir ve duruşunu ona göre ayarlar. Müslümanların günümüzdeki en büyük sıkıntısı bu: ''cehalet'' . Bunu bilen şeytani gurup sürekli buradan vurup duruyor. Müslümanı Müslümana kırdırıyorlar. Birilerinin deyimiyle ''altın çağlarını ''yaşıyorlar.
   Ey Müslüman sana diyeceğim şu ki;

  Bilmediğin meselede konuşma, zanna uyma, ucunda kul hakkı varsa hiç konuşma. yaşantısıyla  söylemi bir olmayanı hiç dinleme.Hiç bir şey göründüğü gibi değil,yarın için yanar ,düzeltemezsin ,mahcup olursun. Dünyayı bilmem ama ahirette  hesap veremezsin. Sana gelen bir  haberi soruştur diyen peygamberine kulak ver. Her sözü Kur'an ile ölç ,Peygamberimizin yaşantısı ile ölç.
Buna ehil değilsen;

İçinde haksızlık olan ,hukuksuzluk olan ,yalan ve talan olan hiç bir şey İslami değildir. Söylemi ne kadar İslami olsa da, değildir. Bunu böyle bil.
Buna da  ehil değilsen;
   Vicdanına sor, vicdanın kabul etmiyorsa  asla İslami değildir.
 Biz ,''güzel ahlakı tamamlamak için geldim'' diyen nebinin ümmetiyiz. Ahlaksız olan hiç bir şey İslami değildir. Bu böyle biline.
 Bunların hiç birine ehil değilsen başına gelecekleri bekle.
 Allah irademizin hakkını vermeyi nasip etsin.

 

Yorumlar