LAVANTA YETİŞTİRME |
Lavantanın çiçekleri mavi, mor ya da koyu kırmızıdır. Kokusu çok güzeldir. Güneşli yerleri sever. Kurak yerlerde yetişebilir, soğuğa dayanıklıdır.
Lavanta 20-60 cm boylanabilen, haziran ve temmuz aylarında çiçek açan, yarı çalımsı çok yıllık bir bitkidir.
Lavanta tohumları ekerken önce bir süre suda bekletiniz. Suda beklettiğiniz tohumları çıkarıp, nemli bir bez veya pamuk içerisinde yerleştirin. Pamuk veya bezin nemli olmasına dikkat edin. Tohum çatlaması oluştuktan sonra çıkan filize zarar vermeden dikmek istediğiniz yere dikiniz. Düzenli olarak sulama yapabilirsiniz.
Suda beklettiğiniz tohumları çıkarıp toprağa bırakın. Daha sonra üzerine ince bir torf atınız ve üzerini nemlendirin. Nemlendirme işinde herhangi bir fıs fısı kullanabilirsiniz
Lavanta toprak yönünden seçici olmayan bir bitkidir. Özellikle yeterince toprağın derinliğinde rutubetin bulunması gerekmektedir. Lavantalar gübre ve besin istemezler. Toprağı fazlaca kumlu değilse sulama istemez ama arada bir sulama yapılabilir
Lavanta bitkisi hemen her toprakta yetişebilen bir bitkidir. Kuru, hafif, kireçce zengin toprakları sever.
Kuraklığa da soğuğa da dayanaklıdır.
SAKSIDA LAVANTA YETİŞTİRME |
NEREDE YETİŞİR?
Genellikle deniz ikliminin olduğu bölgelerde yaygın olarak görülür. Türkiye’de hem toprak hem de iklim bakımından Akdeniz bölgesinde ağırlıklı olarak yetiştirilir.
LAVANTA |
Güneş sever.
Lavanta sulama konusunda rahat bir bitkidir. Yetiştirilen toprak aşırı kumlu değilse suya neredeyse ihtiyaç duymaz. Çiçel verimini artırmak için ara sıra sulama yapılması yeterlidir.
2-3 senede bir gübreleme yapılabilir ancak olmazsa olmaz değildir.
Işığı çok sever. Bu yüzden eğer evde bakılıyorsa pencere kenarlarında olmalıdır.
Lavantanın hasadı ise şu şekilde yapılır:
Lavantanın hasadı yapılırken tamamen kuruyan dallar bitkiden alınır. Yan dallardaki çiçek başlarında bulunan uç çiçekler ve orta saptaki başak hasat edilir. Hasadın elle yapılması önerilir. Dalları değil de çiçekleri hasat edecekseniz bu yol ellerinizin mis kokmasına sebep olacaktır.
Bu güzel çiçeği bizlere veren Allah'a hamd etmeyi unutmayalım.
O ne güzel yaratıcıdır.
O'na binlerce kez hamdolsun
Yorumlar
Yorum Gönder
Değerli fikirlerinizi bizimle paylaşırsanız seviniriz