MUTLULUKTA 74. SIRADAYIZ

2017 Dünya Mutluluk Raporuna göre Türkiye 69. sırada

Şimdi (2018)kaçıncı  sıradadır sizce?

5 Basamak gerileyerek 74. sıraya düşmüştür.
2017 DÜNYA MUTLULUK RAPORU
 Tabloyu incelemişsinizdir . Mutluluk endeksinde en üst sıraları paylaşan ülkelerin temel özelliğinin demokrasi ve adaletin hakim olduğunu da görmüşsünüzdür.Demokrası ve adalet  toplumların vaz geçemeyeceği  iki değerdir. Bu iki olguya değer veren  devletler ve toplumlar , her alanda ileri bir yaşam sürüyorlar.Barış içinde ve özgür bir şekilde yaşamanın tadını çıkarıyorlar.




Demokrası ve adaletin kıymetini bilmeyen  toplumlar ise çağın çok gerisinde ,her alanda  çöküntü ve sefaleti yaşıyorlar. Böyle devletlerin vatandaşları ülkesinden kaçarken yollarda hayatlarını kaybetmeye devam ediyorlar. Denizler, ülkesinden kaçmaya çalışan insanların cesetleri ile doldu taştı. Maalesef üzülerek söylüyorum ki bu ülkelerin başında İslam ülkeleri geliyor.Nerde ise bütün İslam ülkelerinin vatandaşları ülkelerinden ve zorba yönetimlerinden kaçmak için  hayatlarını kaybetmeyi göze alıyorlar. En acı tarafı ise sığındıkları ülkeler yıllarca düşman olarak gördükleri  Hırıstiyan ülkeleri.

Tam bir çöküntü hali.

İslam  dünyası demokrasi ,insan hakları  ve adaletin önemini kavrayamadıkları sürece  her alanda kaybetmeye devam edecekler.Üstelik sahip oldukları kutsal kitap Kur'an-ı Kerim'in en güçlü şekilde hakkı ,hukuku ,insana saygıyı ön plana çıkarmasına karşı, bütün İslam ülkelerinde bu değerler ayaklar altındadır.


Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Ağı’nın hazırladığı 2017 Dünya Mutluluk Raporu’na göre Norveçliler dünyanın en mutlu insanları. 2. ve 3. sırada Danimarka ve İzlanda var. 155 ülkenin yer aldığı raporda Türkiye ise 78. sıradan 69.’luğa yükseldi. (2018 raporunda  5 basamak gerilemiştir) Raporun 4. ve 5. sırasında ise İsviçre ve Finlandiya bulunuyor.
İlk sıralarda yer alan ülkeler, rapor hazırlanırken dikkate alınan ve mutluluğu artırdığı belirtilen sağlık, sosyal güvence, gelir, iyi yönetim, özgürlükler ve cömertlik gibi unsurlarda yüksek puan aldı. Ayrıca bu ülkeler, güçlü sosyal güvenlik sistemlerine sahip.
Rapor, sosyal dayanışmanın mutluluktaki etkisinin çok önemli olduğunu ortaya koyarken, en büyük mutsuzluk sebeplerinden birinin de işsizlik olduğunu gösteriyor. Amerikalılar ise, gelirleri yükselmesine rağmen daha az mutlu olduklarını söyledi. ABD, Mutluluk Raporu’nda bir basamak gerileyerek 14. sıraya indi.
Dünyanın en mutsuzları hangi ülkeler?
Rapora göre dünyanın en mutsuz ülkeleri ise sırasıyla şöyle: 
Ruanda, 
Suriye, 
Tanzanya, 
Burundi ve Orta Afrika Cumhuriyeti.
Rapor nasıl hazırlanıyor?
Dünya Mutluluk Raporu, ülkelerden her birindeki 1000’er kişiyle, her yıl, Gallup şirketi tarafından yapılan anketlerin oluşturduğu verilerinin analizine dayanıyor. Bu anketlerde insanlardan hayatlarını bir ila 10 arasındaki bir skalada derecelendirmesi isteniyor. Raporu hazırlayanlar ülkelerin en az dörtte üçünde altı temel unsurun mutluluk göstergesiyle bağlantısı olduğunu belirtiyor. Bu etkenler şunlar: Kişi başı gelir, sosyal destek, sağlıklı yaşam beklentisi, kişisel özgürlük, hayırseverlik ve yolsuzluğun bulunmaması.

Yorumlar