KURA'NI YENİDEN ANLAMAK

“Hiç şüphesiz, zikri (Kuran’ı) Biz indirdik Biz; onun koruyucuları da gerçekten Biziz.” (Hicr Suresi, 9) 

Kur'anı yeniden anlamak
Kutsal kitabımız Kuran'ın en önemli özelliklerinden biri, günümüze kadar hiçbir değişikliğe uğramadan, Peygamberimiz (s.a.v.)'e vahyedildiği hali ile bizlere ulaşmış olmasıdır. 

Kuran'dan önceki hak kitaplar korunamamışlar, bazı bölümleri insanlar tarafından ya değiştirilmiş ya da işine gelmeyen kısımlar bilerek çıkarılmıştır. Peygamberimiz (s.a.v.) ise, kendisine her vahiy geldiğinde, vahyi Allah'ın yardımı ile ezberlemiş ve hemen güvendiği kişilere yazdırmıştır. Böylece Kuran yazılı olarak muhafaza edilmiştir. Hz. Ebu Bekir (r.a.) zamanında Kuran tek bir nüsha haline getirilmiş, Hz. Osman (r.a.) döneminde ise Kuran nüshaları çoğaltılmıştır.

Peygamberimiz (s.a.v.)'in vahiy aldığında, Kuran ayetlerini aklında tutmak için nasıl çaba gösterdiği ve buna karşılık Allah'ın O'na nasıl yardım edeceği ayetlerde şöyle bildirilir: 



“Onu (Kuran'ı, kavrayıp belletmek için) aceleye kapılıp dilini onunla hareket ettirip- durma. Şüphesiz, onu (kalbinde) toplamak ve onu (sana) okutmak Bize ait (bir iş)tir. Şu halde, Biz onu okuduğumuz zaman, sen de onun okunuşunu izle. Sonra muhakkak onu açıklamak Bize ait (bir iş)tir.” 
(Kıyamet Suresi, 16-19) 


Ayetlerde de görüldüğü gibi, Peygamberimiz (sav)'in Kuran'ı aklında tutuşu, herhangi bir konunun ezberlenmesi gibi olmamış, Allah özel olarak Kuran ayetlerini Peygamberimiz (s.a.v.)'in hafızasına yerleştirmiştir. Bunun sonrasında ise, Peygamberimiz (s.a.v.), hafızasındaki ayetleri güvendiği kişilere yazdırmıştır. Ve 1400 yıldır, Allah'ın vaadine uygun olarak, Kuran'ın tek bir harfi bile değişmemiş ve Allah'ın vahyi günümüze kadar korunarak gelmiştir. 
Azılı İslam ve Kur'an düşmanlarının direk olarak Kur'anı hedef alamayışlarının nedeni de budur. Doğrudan Kur'anı hedef alsalar insanları ister istemez Kur'ana yönlendirmiş olacaklar. İnsanlar Kur'ana yönelip okuyunca  hakikati görüp Müslüman olmalarından korktuklarından Kur'anın  etrafında  dolanarak  onu insanların gözünde değersizleştirmeye çalışmaktadırlar. Bu oyuna cahil ,bilinçsiz , kes yapıştırcı Müslümanları da dahil edince kurgu tamamlanmış oluyor.
Kur'anı yeniden anlamak

Kaynaklar bu kadar sahih ve net olmasına rağmen günümüzde en büyük tehlike Müslümanların  dinin hakikatlerinden habersiz olmalarıdır.Bu durum zalimlerin işlerini kolaylaştırıyor,onlara geniş bir manevra alanı  sağlıyor. Netice olarak  İslam dünyası perişan bir vaziyette ibretlik bir durumda  acı çekip duruyor.
Bunun yegane sebebi cehalettir.Cahilliğin galip geldiği hiç bir zaman vaki olmamıştır.Bu açığı keşfeden İslam düşmanları ise sürekli buradan çalışarak Müslümanları  ya cahil bırakmak veya eğitim alsalar dahi  yoz bir eğitim almaları için doğmalarla dolu gerçeklikten uzak müfredatlarla eğitim kalitesini düşürmeye çalışmışlar ve muvaffak olmuşlardır.
Bırakın sıradan Müslümanları  din adamları dahi Kutsal kitabı  hakkı ile okuyup  anlamaya çalışmamışlardır.Din deyince cenazelerde  Kur'an okumak, mevlit okumak,cumaya gitmek gibi ibadetler  akla gelmiş ,yeterli  görülmüştür. Halbuki din  en başta güzel ahlaktır, hak ve hukuka riayet, etmektir,elinden dilinden emin olunmaktır. İster  zengin olsun ,ister fakir olsun  kibir ve gururdan uzak durarak  bütün insanlara karşı saygılı ve hürmetli olmaktır. Mevlana'nın söylediği gibi  başkalarının kusurlarını gece gibi örtücü olmaktır

Yukarıda saydığımız. bu hasletler  hangimizde var?
 Hangi İslam ülkesinde var ?
Maalesef yok yok yok.
Sonuç  acı ve ıstırap,perişanlık.

 Yeni bir başlangıç yapıp , İslamı anlamak ,Allah'ın  emir ve nehiylerini yaşantımızda uygulamak için gayret etmek gerek.
Hiç bozulmadan gelmiş kitap elimizde ,bütün yaşamı  bilinen örnek insan  Hz peygamberin hayatı  elimizde ,sadece  niyet edip yeniden başlamak gerek.
Biz dine değil , dini heva ve heveslerimize  alet ediyoruz. Böylece kendimize yazık ettiğimiz gibi bu mübarek dini de  dünyada perişan ediyoruz.
Bu yol yol değil , bu gidiş gidiş değil.Müslümanlar derhal  ,güzel ahlakı ,dürüstlüğü ,hoşgörüyü tekrar hayatlarına  katmalı, Allah'ın emirlerini amasız fakatsız  yaşamaya başlamalıdırlar.

 İnsanlar Kur'anı açıp hakkı ile okusalar dünya hayatı içinde ahiret içinde  ne  kadar kıymetli öğütler olduğunu göreceklerdir.
Azıcık zahmet etseler çok şey değişecek.

Şunu her Müslüman aklına koymalıdır .
 Allah'ın emirlerinin maksadı  insanı dünyada ve ahirette aziz kılmaktır.
Bütün ibadetlerin faydası insana ve ait olduğu topluluğadır.
Allah'ın hakkı ise bütün bu ibadetleri ona saygı ve hürmet içinde yapmaktır.
Sevgiyle muhabbetle bağlanmaktır. Bu da bizi var edip yaşatan ,türlü türlü rızıklara gark eden kudret sahibinden esirgenmemelidir.,çok görülmemelidir.
Bunu çok görmek nankörlüktür, küstahlıktır.
Şunu her Müslüman kafasına koymalıdır . Müslümanım demekle  Müslüman olunmaz.Müslümanlık yüksek ahlakla donatılmış bir kurallar bütünüdür.Bu kuralları  hayatına yansıtmayan kişi veya toplumların başı beladan ve sıkıntıdan kurtulmaz ,kurtulmuyor da.

Allah hepimizi  hakkı ile ona kulluk edenlerden eylesin.

Yorumlar