ADİL İNSAN HZ ÖMER

ADİL İNSAN HZ ÖMER


İzzet ve tevazuyu zirvede temsil eden Hazreti Ömer (ra) Mescid-i Aksa'nın anahtarlarını almak için yanlarındaki tek deveye hizmetçisiyle nöbetleşe binerek Kudüs önlerine kadar gelmişti. Onun bu şekilde Mescid-i Aksa'ya yaklaştığını haber alan komutanlar, "İnşaallah, Ürdün nehrini geçerken deveye binme sırası Hazreti Ömer'e gelir. Aksi halde, kendi saraylarında ihtişam ve debdebeden başka bir şey görmeyen Bizans halkı, halifeyi hizmetçisini deveye bindirmiş, kendisi paçalarını sıvamış ve devenin yularından tutmuş bir halde görürlerse yanlış mülahazalara girer ve onu hafife alırlar." diyerek dua etmeye durmuşlardı. Onlar, bu şekilde dua etseler de -takdîr-i ilahî- tam nehri geçecekleri zaman, yürüme ve devenin yularından tutma sırası yine Hazreti Ömer'e gelmişti.



Onu karşılamak için nehrin kenarına koşanlar hayretler içinde kalmışlardı. Çünkü, dünyanın o dönemdeki en büyük devletinin hükümdarı, ayağındaki mestleri çıkarıp koltuğunun altına koymuş, hizmetçisini taşıyan devenin yularını eline almış, sıradan bir insan gibi başı önde yürüyordu. Dahası, üzerinde de giysi olarak bir gömlekten az uzun tek parça elbise ve sarıktan başka bir şey yoktu. Ayrıca, yüce Halife'nin o elbisesi, oraya gelinceye kadar, devenin üstündeki semere sürtüne sürtüne birkaç yerinden yırtılmış, o da her defasında bu yırtık yerleri birer şeref nişanesi gibi yamamıştı.

Onu karşılayan Müslümanlardan sözü dinlenen birisi: 
- Emirü'l-mü'minîn! Büyük bir kalabalık sizi bekliyor; bu insanların önüne bir sultana yaraşır şekilde aziz ve heybetli bir kılık-kıyafetle çıksanız!.. deyince, adalet timsali yüce halife:
 - Allah bizi İslam dini ile aziz kılmıştır; bundan başka bir şeyde izzet aramamız beyhudedir. Madem ki, bizi aziz eden İslam'dır; izzeti ve şerefi onun dışında aramayız ve istemeyiz, diyerek cevap vermişti. Bütün bu olup bitenleri seyreden Kudüs'ün ruhânî reisleri:
- İşte, biz, anahtarları ancak bu zata veririz; çünkü, kitaplarımızda haber verilen vasıfların hepsi bunda mevcuttur, demiş ve onları Hazreti Ömer'e teslim etmişlerdi.

Yorumlar