Mini portakal kumkuat |
Son yıllarda bilinirliği artan, turunçgiller ailesinin en minik üyelerinden kumkuat olur kendisi. Kamkat, kuMkuat, hatta süs mandalinası ve altın portakal gibi isimlerle de anılan kumkuat, sadece şekliyle kalbimizi çalmakla kalmıyor, aynı zamanda afiyetle de yeniyor. Hem de kabuğuyla birlikte...
"Peki, onu evde yetiştirmeye çalışsam olur mu?" derseniz cevabımız net: Neden olmasın?
Bu bilgileri öğrendikten, en yakın zamanda bir kumkuat fidanı edindikten sonra evinizin bir köşesini onlara ayırmak, kendinize nefis bir kış bahçesi yaratmak isteyeceksiniz zaten, eminiz.
Buyurun, evde, saksıda kumkuat nasıl yetiştirilir, kamkat bakımı nasıl olur bir bir anlatıyoruz.
Kumkuat bitkisini evde yetiştirmeye karar verdiğinizde aklınıza takılacak ilk soru tabii ki "Kumkuat nereden bulunur?" olacak. Kumkuat fidanını temin edebilmek için çiçekçilere gidebilir, semt pazarlarında hizmet veren çiçekçilere danışabilir ya da yapı marketlerin çiçek reyonlarında bulabilirsiniz.
Çekirdekten yetiştirmeyi düşünenler için baştan uyarmış olalım, eğer bir an önce meyvesine kavuşmak istiyorsanız çekirdekten yetiştirmek pek de doğru bir tercih olmayacaktır. Zira çekirdeği toprakla buluşturduktan sonra sağlıklı bir kumkuat fidanı yetiştirmek için en az 20-24 ay boyunca, yani neredeyse 1,5-2 yıl gibi bir süre sabırla bakımını üstlenmelisiniz.
O yüzden biz doğrudan kumkuat fidanı nasıl yetiştirilir, kumkuat bitkisinin bakımı nasıl olur bunu anlatacağız diyor ve kumkuat fidanını edindikten sonra neler yapmanız gerekiyor ona geçiyoruz.
Altın potakal |
Her bitkide olduğu gibi kumkuat bitkisini de evde yetiştirmek için bilmeniz gereken diğer bir önemli konu saksı ve toprak seçimi. Kumkuat fidanını aldıktan sonra, o an içinde bulunduğu toprakla birlikte torf adı verilen organik topraktan eklemeli, bitki köklerinin daha çok beslenebileceği bir toprak oluşturmalısınız.
Saksıya yerleştirirken kumkuatın kendi toprağının %75, torfun da yaklaşık %25 oranlarında olması etkili bir sonuç almanızı sağlayacaktır.
Nasıl bir saksı seçmeniz gerektiğine gelince, evde, saksı içinde kumkuat yetiştirmek için alacağınız saksının kalın toprak bir saksı olduğundan, tabanında delikler bulunduğundan emin olmalısınız. Neden mi? Çünkü gün ışığını seven kumkuatın köklerini aşırı sıcaktan yanma ya da büyüyüp gelişememe gibi durumlardan ancak kalın bir toprak saksıyla önleyebilirsiniz.
Bitkiyi bir kez saksıya yerleştirdikten sonra sık sık toprak değişimi yapmanızsa önerilmiyor. Yılda bir kez, mümkünse nisan-mayıs ayları içinde toprak değişimi yapmanız yeterli olacaktır, aklınızda bulunsun.
Kumkuat (kamkat) fidanımızı aldık, uygun toprağı da hazırlayıp saksısına bir güzel yerleştirdik. Bitti mi, tabii ki hayır. Hatta her şey asıl şimdi başlıyor diyebiliriz!
Öncelikle kumkuat, turunçgiller ailesinin bir üyesi olduğu için gün ışığını, sıcağı çok sever, bunu unutmamalı, onu güneşten mahrum etmemelisiniz. Tabii bu, doğrudan güneş ışığına maruz bırakmanız gerektiği anlamına da gelmesin.
Kumkuat fidanınızı, evinizin içinde, güneş gören bir yere koymanız yeterli. Ara ara da her yanının güneş almasını sağlamak için saksıyı çevirmeniz doğru olacaktır.
Aynı şekilde kendisi sıcağı sevdiğinden, onu koyduğunuz alan -4 derecenin altına asla inmemeli. Kış aylarında kumkuatınızı korumak için bulunduğu alanın sıcaklığının en az 12 derece olması gerekiyor, bizden söylemesi.
Kumkuatınızı yaz aylarında daha sık, kış aylarındaysa seyrek olacak şekilde sulayabilirsiniz. Dört mevsim yeşil kalabilen bu bitki, yazın haftada en az 2 kez sulanmalı, kışınsa bu sayı haftada 1 olacak şekilde düzenlenmeli.
Kumkuat reçeli |
Sulama işlemini gerçekleştirirken mutlaka hep aynı sulama kabını, aynı miktarda suyla doldurarak gerçekleştirmeye özen göstermeli, sulamayı yapraklarına gelmeyecek şekilde, sadece toprağına dökerek gerçekleştirmelisiniz.
Temmuz- ağustos aylarında çiçek açmaya başlayan kumkuat, sonbaharın gelmesiyle çiçeğinin yerini meyvesine bırakmaya başlıyor. Gitgide büyüyen bu lezzet, özellikle ocak-şubat ve mart aylarında bolca bulunuyor.
Yani hemen şimdi bir çiçekçiye gidip kumkuat alırsanız muhtemelen üzerinde meyveleri de olacaktır.
Mevsimini de tutturduğunuza göre, gelelim son kısma. Kumkuat meyve vermeye başladığında, meyvelerini uzun süre bitkinin üzerinde bırakmamalı, mümkünse bu süreçte sulama işleminizi de yeniden düzene sokup azaltmalısınız. Eğer meyveleri hemen toplamaz uzun süre bekletirseniz kumkuatın yaprakları yavaş yavaş dökülmeye başlayabilir, aman diyel
Yorumlar
Yorum Gönder
Değerli fikirlerinizi bizimle paylaşırsanız seviniriz