GELDİĞİNİZ YERİ TAHMİN EDEMEDİNİZ DE GİDECEĞİNİZ YERİ TAHMİN EDEBİLİYOR MUSUNUZ?

"Yola çıkarken buraya geleceğimize hiçbirimiz ihtimal vermemiştik"
Gideceğiniz yeri tahmin edebiliyor musunuz ?


Hükümete yakın Yeni Şafak gazetesi yazarı İsmail Kılıçarslan, “Muhafazakâr orta sınıf nasıl delirdi?” başlıklı bir yazı kaleme aldı.
Kılıçarslan yazısında, AKP iktidarıyla birlikte değişen muhafazakar camiayı ele aldı.
“BİR DÜNYA ‘GARABET’ TAM BU BOŞLUKTAN SIZDI HAYATIMIZA”
Yeni Şafak yazarı İsmail Kılıçarslan şu ifadeleri kullandı:
“Kolay olmadı. Seküler orta sınıfın delirmesinden daha acıklı da olmadı aslında.
Öncelikle bir adet muhafazakâr iktidar gerekti. O iktidarın açtığı alanda ‘yeni bir yaşam kültürü inşa etmek mümkün’ cümlesinin dolaşıma girmesi gerekti. Bu cümlenin çeşitli görünür görünmez etkileri oldu. Bu etkiler zamanla büyük bir toplumsallık üretti ve muhafazakâr orta sınıfla seküler orta sınıf el ele vererek tertemiz delirdiler.


Birinciliği tüketim kültürüne verelim tabii ki. Parası çoğalan muhafazakar orta sınıfın ‘eee, şimdi ne yapıyoruz?’ sorusuna şahane cevap verdi tüketim kültürü: ‘Beni takip et, ben yolu biliyorum.’
Nargile kafelerden babyshower partilerine, instagram tesettürcülerinden çay romantizmine kadar bir dünya ‘garabet’ tam bu boşluktan sızdı hayatımıza. Tıpkıbasım hatlarla, ederinden fazla ödenen tespihlerle, değersiz ebrularla devam etti yoluna.”
“ÇUKURAMBAR’DA, BAŞAKŞEHİR’DE FALAN BAŞLAYAN O YAŞAM KÜLTÜRÜ BUGÜN…”
Kılıçarslan yazısını şöyle sürdürdü:
’Dolandı, kıvrıldı’ falan derken Kâbe’nin önünde evlilik teklifleriyle, hayatı ‘romantik ve dini’ bir şeymiş gibi kurgulayan ‘pempe dindarlar’la, ‘abdest suyunu şalımla kurulamak istiyorum’ cümleleriyle, duvarlarında hat levhaları asılı çikolata kafelerle, moda haftalarıyla, romantik Bosna turlarıyla, ultra romantik Kudüs gezileriyle devam etti o yol.
Çukurambar’da, Başakşehir’de falan başlayan o yaşam kültürü bugün Fatih’inden Üsküdar’ına, Çankırı’sından Samsun’una her yere sirayet etmiş; kendi tüketim kültürünü de, kendi yaşam formasyonunu da üretmiş bir ‘sosyal gerçeklik’ olarak yoluna devam ediyor.
Delirmenin aslan payı burasıdır.”
HİÇ DE AZIMSANMAYACAK BİR KATKILARI VARDIR BU DELİRMEDE”
İsmail Kılıçarslan yazısında şunları kaydetti:
“İkincilik şüphe yok ki kendi iktidar alanlarını canlarından çok seven popüler vaizlerin geliştirdiği din diline gider. Ne anlattıklarını bilemediğimiz, sistematik olmaya inanmak yerine ‘tık almaya’ inanan -dahası buna hiç inanmıyormuş gibi yapan- popüler vaizlerin din anlatımları ‘sağlıklı olanı’ yavaş yavaş şehirden kovdu. En dipteki hadis ve fıkıh meselelerini bilen ama ‘her gün yaşadığı hayatı’ nasıl yöneteceğine dair tek bir oryantasyon parçasına sahip olmayan mat bir zihinsel dünya üretti bu vaizler. Günün sonunda geldiğimiz yer felsefenin şirk kabul edildiği, tekfir edilmek için neredeyse hiçbir şey yapmanız gerekmeyen, Ehli Sünneti yahut Kur’an’ı savunuyorum ayağıyla kendi ‘matlaştırıcı iktidar alanı’nı savunan adamlarla dolu bir vasat oldu. Acıklı bir vasat…
Hiç de azımsanmayacak bir katkıları vardır bu delirmede.”
“BEYNİ SÜNGERLEŞMİŞ MİLYONLARA SAHİBİZ”
Hükümete yakın medyayı da eleştiren İsmail Kılıçarslan, şu ifadeleri kullandı:
“Bir pay da medyaya elbet… ‘Burası cephe, mevzi, kavga yeri’ diyerek başlayan cümleler giderek ‘böyle inceliklere burada yer yok’ durağına uğrayıp şöyle finalledi kendini: ‘Sen şimdi eleştiriyorsun ama bu eleştirin kime yarıyor bir düşün?’
Daraldı, daraldıkça salt gündelik politika dilinin içine hapsoldu, hapsolma durumu sürdükçe çölleşmeye benzer bir durumun ortaya çıkmasını sağladı medya. Bugün, gündelik politika konuşmak dışında hiçbir şey yapmadığı için beyni süngerleşmiş milyonlara sahibiz. Çarpılmış, hatta çarpıtılmış bir zihinsel düzleme geldik oturduk. Asıl meselenin ne olduğundan habersiz, herhangi birini her an “hain” ilan etmeye hazır, hakikatin tek sahibinin kendisi olduğunu düşünen milyonlar.
Hiç şüphe yok ki bu delirmede güzide medyamız da elinden geleni yaptı.”
“YOLA ÇIKARKEN BURAYA GELECEĞİMİZE HİÇBİRİMİZ İHTİMAL VERMEMİŞTİK”
Kılıçarslan yazısını şöyle noktaladı:
“Liste daha uzun aslında… ‘Abi kariyer havuzunuza cvmi attım’ cümlesini kurabilmek için STK’cılık yapan gençlik STK’larımızdan bugüne mesaj vermekten başkaca numarasını görmediğimiz tarih dizilerimize, düşünür olacak derken sosyal medya fenomeni olan adamlarımızdan mizah yapıyorum adı altında kanalizasyon ifrazatı üreten yapılarımıza, trol çalıştırmayı marifet zanneden bakanlarımızdan kültür ihale etmeyi iş sayan belediyelerimize kadar herkes bu delirmeye ufak-büyük katkılar sağladı.
Başımıza geleni konuşmanın bile ‘risk almak’ anlamına geldiği tuhaf bir yere geldik. Şundan eminim: Yola çıkarken buraya geleceğimize hiçbirimiz ihtimal vermemiştik.”

Yorumlar