PEYGAMBER EFENDİMİZ (S.AV) CENAZE NAMAZI NASIL KILINDI?

Peygamberimiz (sav) 'in Cenaze namazını kaç kişi kıldı?

1. Resulullah, vefat ettiği yere (Hz. Ayşe'nin odasına) gömüldü. Hz. Ebubekir'in (ra) peygamberler vefat ettiği yere gömülürler hadisinden dolayı.
2. Peygamberimiz için bir cenaze merasimi yapılmadı. Çünkü ashap şöyle düşündü. O hayatta iken imamdı, vefat edince de imamdır. Bu söz Hz. Ali'ye aittir. Dolayısıyla o öndeyken kimse öne geçmedi. Hz. Ali: Hiç kimse Resûlullah Aleyhisselamın üzerine imamsız cenaze namazı kılınabilir mi diye şüphelenmesin! Resûlullah Aleyhisselam sağ iken de, ölü iken de imamınızdır! dedi ve Peygamberimiz Aleyhisselamın hizasında ayakta durarak: Ey Peygamber! Selam, Allah ın rahmet ve bereketleri senin üzerine olsun!


Ey Allah'ım! Biz onun kendisine Tarafından indirilmiş olanları tebliğ ettiğine ve ümmetine nasihatte bulunduğuna, Allah'ın dinini üstün kılıncaya ve Kelimesini tamamlayıncaya kadar Allah yolunda savaştığına şehadet ederiz! Ey Allah'ım! Bizleri Allah'ın ona indirdiği şeylere uyan kişilerden eyle! Ondan sonra da bize bu yolda sebat ver! Onunla aramızı birleştir! diyerek dua ediyor, cemaat de Amin! Amin diyordu. (İbn Sa d, c.2, s. 290-291)
Hâşim oğullarının erkekleri, böylece namaz kıldıktan sonra, odadan çıktılar. Sonra Hâşim oğullarının kadınları, onlardan sonra da Hâşim oğullarının çocukları kıldılar. Takım takım giriyor, imamsız olarak kendi başlarına Peygamberimiz Aleyhisselamın üzerine namaz kıldıktan sonra çıkıyorlardı. (İbn Sa d, c. 2, s. 288-291)
Sonra Hz. Ebu Bekir ile Hz. Ömer, yanlarında Muhacir ve Ensardan odanın alabileceği kadar kişiler bulunduğu halde, içeri girip saf oldular.
Hz. Ebu Bekir'le Hz. Ömer, ilk safta, Peygamberimiz Aleyhisselamın hizasında durdular. Ey Peygamber! Selam, Allah ın rahmet ve bereketleri senin üzerine olsun! (İbn Sa d, Tabakât, c. 2, s. 290, Beyhakî, Delâil, c. 7, s. 251, Zehebî, Târih, s. 579.)
Senin peygamberlik vazifesini tebliğ ettiğine, ümmetine nasihatte bulunduğuna, Allah ın dinini üstün kılıncaya kadar Allah yolunda savaştığına şehadet ederiz! (Belâzuri , Ensâb, c. 1, s. 574, Beyhakî, c. 7, s. 251.)
Onlar çıktıktan sonra, başkaları girip namaz kıldılar. Erkeklerden sonra kadınlar, kadınlardan sonra çocuklar, çocuklardan sonra da köleler girip namaz kıldılar. (Beyhakî, c. 7, s. 250, Zehebî, s. 579, İbn Haldun, Târih, c. 2, s. 2, s. 63.)
Namazdan boşaldıkları zaman, Hz. Ömer: Cenazeyi ve cenaze sahiplerini artık kendi hallerine bırakınız! (Başlarından dağılınız!) diyerek seslendi. (İbn Sa d, c. 2, s. 292. M. Asım Köksal, İslam Tarihi, Köksal Yayıncılık: 8/320-322)
3. Bu nedenle cenaze namazını herkes münferit kıldı. Toplu cenaze namazı kılınmadı. İmanı Malik, (r.a.) rivayet etmiştir: Kendisine şöyle haber verilmiştir: Resulullah (a.s.) pazartesi günü vefat etti, salı günü de toprağa verildi. Halk kendilerine hiç kimse imam olmadan, O nun üzerine teker teker namaz kıldı.
4. Cenaze namazını kılmak için bir meydana veya camiye götürülmedi. Namaz vefat ettiği ve gömüleceği odada bireysel kılındı.
5. Odasına gömüldüğü için, oda da küçük olduğundan insanlar grup grup içeri alındı. Her grup gelip namazını kendi başına kılıp yerini sırada bekleyenlere teslim etti.
Cenaze namazı ve merasimi 2 gün sürdü. Bütün Medine erkek, kadın ve çocuk grup grup girip kıldılar.

Yorumlar