KEDİLERE VERİLMEMESİ GEREKEN BESİNLER

kedilere bunları vermeyin
1-ÇİĞ YUMURTA

Yumurtayı pişmiş olarak minik dostunuza rahatlıkla yedirebilirsiniz, tabii ölçülü olarak. Zararı olmadığı gibi sağlığı için son derece yararlıdır da. Ancak yumurtayı çiğ olarak verirseniz, kedinizin hem vitaminlerden yoksun kalmasına, hem de bakteri kapmasına neden olabilirsiniz. Nasıl mı?

 Çiğ yumurtada bulunan avidin, vitaminlerin emilimini engeller. Vitamin alamayan kediniz ise düzenli tüketimle güçsüz düşer, hastalıklara daha açık olur. Ayrıca salmonella bakterisinin üremesine de neden olabilir.

2-ÇİĞ BALIK

Çiğ balık kedinizde parazit oluşuma neden olabildiği gibi B1 vitaminini yok ederek kedinizin sinir sisteminde ciddi sorunlara yol açabilir.,


3-ŞEKER VE TÜREVLERİ


Kediler şeker tadını alamaz. 

Bu nedenle hiçbir şekilde kedinize şeker ve türevlerini vermeyin. Şeker, kedi ve köpekler için en zararlı gıdalardandır. Öyle ki obeziteye, diş sağlığı sorunlarına, şeker hastalığına ve ileri aşamalarda görme kaybına varan göz bozukluklarına neden olabilir.

4-MANTAR

Kediler için bütün mantar çeşitleri zararlıdır.Kedilere kesinlikle verilmemelidir.

5-TUZ

Tuz bizim kadar kedilere de zararlı. Fazla tuz kullanmamaya hem kendiniz, hem de kediniz için dikkat etmelisiniz. Kendiniz için doğabilecek zararları biliyorsunuzdur zaten, kedileriniz için ise elektrolit dengesizliğine yol açabilir. Bu da ileriki zamanlarda çeşitli böbrek hastalıklarına neden olabilir. 

6-KEMİK VE KILÇIK

Siz farkında olmayabilirsiniz; ancak o çıtır çıtır yedikleri kılçık ve kemikler, ağızdan bağırsaklara kadar geçtiği her yer için tehlike arz eder. Kemik ve kılçıkların yutaktan boğaza üst sindirim yollarına saplanması, bağırsakta takılı kalıp bağırsağı tıkaması ya da yırtması maalesef sıkça görülüyor ve erken müdahale edilmezse sonu ölüme kadar gidiyor. Minnaklara ziyafet çekerken 5 dakika daha fazla zaman ayırın, kemik ve kılçık parçalarını ayıklayın, içiniz rahat olsun, minnaklar doysun.

7-SÜT

Süt içen kedilerde yoğun ishal ve su kaybı görülebilmekte, eğer tedavi edilmezse sonuç ölüme kadar gidebilmektedir. Eğer o an için verebileceğiniz başka hiçbir gıda yoksa sütü aynı oranda sulandırın ya da laktozsuz süt verin. Bu, patili dostlarımızın sindirim sistemini koruyacaktır.

8-ISLAK MAMA VE MARKET MAMALARI

 Bolca tuzun yanı sıra jöleli ve soslu yapılarıyla çokça katkı maddesi barındıran ıslak mamaları kedinize en fazla ayda 2-3 kez vermeye çalışın.

Bir diğer sorun da markette satılan kedi mamaları. Kedi mamaları konusu, kedi sahipleri arasında ateşi hiç dinmeyen bir tartışmaya sahip. Farklı içeriklere sahip mama grupları var. Örneğin hiç tahıl barındırmayan ve Türkiye’de zor bulunan profesyonel mamalar, veterinerlerin de tavsiye ettiği, sadece pet shop ve veterinerlerde bulunan mamalar ve bir de marketlerde, her yerde bulabileceğiniz mamalar.

Kedi sahipleri için özellikle iki ayrım vardır; sokak maması ve ev maması. Sokak maması, sokaktaki kedileri besleyenler için daha düşük fiyatlarda satılan, çok tahıllı ve az besleyici mamalardır. Çok yağlı ve aromalı olmalarıyla bilinir. Besleyici olmaması, yağ oranı ve mama kalitesi gibi nedenlerle ev kedileri için pek tavsiye edilmez. Ancak daha düşük bütçelerle daha çok sokak hayvanı beslemek isteyen kedi severler için iyi bir seçenektir. Ev maması ise diğer iki grupta yer alan mamaları kapsar. İleriki yaşlarında kedinizi çeşitli rahatsızlıklardan biraz daha korumak için yarı-profesyonel ve profesyonel mama gruplarından seçiminizi yapmanızı öneririz.


Yorumlar