MUCİZE BİTKİ KETEN |
Keten tohumu kahverengi renklidir. Keten tohumu ham haliyle yenilebilir ancak yemeklerde kullanılması daha faydalı olacaktır. Vücut keten tohumu sayesinde besinleri daha kolay emebilir ve böylece sindirimi hızlandırmış olur. Keten tohumu lif açısından zengindir ve bitki bazlı protein kaynağıdır. Aynı zamanda C ve B6 vitaminleri, demir, kalsiyum, potasyum ve sodyum bakımından oldukça zengindir.
KETEN TOHUMUN FAYDALARI NELERDİR?
Keten tohumu, çoğu B kompleks vitamin ve E vitamini ile magnezyum, potasyum ve demir gibi mineraller bakımından zengindir. E vitamini sağlıklı cilt ve kemikler için esastır. Potasyum sinir sağlığını korur ve demir, kırmızı kan hücrelerinin ve genel metabolizmamızı etkileyen birçok enzimin hayati bir bileşenidir.
- Yüksek lif içeriğine sahiptir:
Keten tohumu, kan şekeri seviyesini kontrol altında tuttuğu için birçok diyet programının önemli bir bölümünü oluşturur. Lif varlığı nedeniyle mideyi dolu tutar ve fazla kalori alımını engeller.
- Kanser riskini önlemeye yardımcı olur:
Keten tohumu ile ilgili yapılan bir çalışmada; meme kanseri riskini düşürebildiği ve tümörün boyutunu azaltabileceği belirtilmiştir. Ancak meme kanserine karşı yararlarını doğrulamak için daha fazla klinik deneye ihtiyaç vardır. Keten tohumu aynı zamanda prostat kanseri riskinin azalmasıyla da pozitif olarak ilişkilendirilmiştir. Araştırmalar, öğütülmüş ketenin liganda yönünden zengin olduğu için prostat kanseri ile mücadele eden erkekler için çok faydalı olduğunu göstermiştir.
Keten tohumunun Faydaları |
- Diyabeti kontrol eder ve düzenler:
Keten tohumu, hem çözünür hem de çözünmeyen diyet lifi açısından zengin bir kaynaktır. Keten tohumunun bu özelliği, diyabet hastası kişilerde normal kan şekeri seviyelerini korumaya yardımcı olur.
Keten tohumundaki omega-3 yağ asitleri ve lignans varlığından dolayı, postmenopozal kadınlarda, LDL (kötü) kolesterol seviyelerini azalttığı bulunmuştur. Keten tohumunda bulunan çözünebilir lif ayrıca gastrointestinal fonksiyonların korunmasına yardımcı olur ve çözünmeyen lif, LDL (kötü) kolesterol seviyelerini düşürerek kalbin sağlıklı kalmasında hayati bir rol oynar.
- Cilt bakımında etkilidir:
Keten tohumu yağı, sivilce, rosacea ve egzama durumlarında iltihaplı cilt alanlarını iyileştirebilir. Bu yağ deriye uygulandığında güneş yanıklarını etkili bir şekilde iyileştirir.
- Sindirime yardımcıdır:
Keten tohumu , yüksek lif içeriği sayesinde kabızlık gibi sindirim sorunlarına yardımcı olabilir.
- Kabızlığı önler:
Keten tohumu, suda çözünmeyen, yemek yedikten sonra sindirim sisteminde kalan iyi bir çözünmez lif kaynağıdır. Bağırsakta, suyu emerek, bağırsak düzenliliğini arttırmaya yardımcı olur.
- Yangı ve İltihaplanmalarda mücadeleye destek olur:
Keten tohumu, sadece balık yağında bulunan zengin bir omega-3 yağ asidi kaynağıdır. Omega-3 yağ asidi, vücuttaki iltihapla savaşan en aktif ajandır. Enflamasyon, kalp hastalıkları, astım, alerji, diyabet ve hatta bazı kanserlerin önde gelen nedenidir. Keten tohumu, nefrit vakalarında böbrek iltihabı oranını azalttığı gösterilmiştir.
Keten yağı nasıl kullanılır |
KETEN TOHUMU NASIL KULLANILIR?
Keten tohumu tane halinde veya yağ şeklinde kullanılmaktadır. Keten tohumunun öğütüldükten sonra 24 saat içerisinde tüketilmesi gerekmektedir. Salatalara ve yoğurda serpilerek tüketilebilir. Aynı zamanda yapılan hamur işlerine de eklenmesi de önerilir.
Ayrıca keten tohumunu yemeklerde yumurta veya yağ yerine kullanmak mümkündür. Öğütülmüş keten tohumu yumurta yiyemeyenler için pratik bir alternatiftir.
KETEN TOHUMU YAĞI NE İŞE YARAR?
Keten tohumunun yapısında bol miktarda doymamış yağ, potasyum, çinko ve n-3 yağının bulunmasından dolayı keten tohumu yağı diyetisyenler tarafından sıklıkla önerilir. Aşırı kullanılmadığı sürece her zaman sağlığa faydalıdır ve günde ortalama bir şeker kaşığı veya en fazla bir çorba kaşığı olarak sadece bir defa tüketilmesi önerilir. Keten tohumu yağının diğer faydaları şu şekildedir:
- Solunum yolları için faydalıdır.
- Deri ve ciltlerde meydana gelen iltihap ve enfeksiyon hastalıklarına karşı korur
- Egzama, mantar, sedef hastalıklarına karşı etkilidir
- Mide ve bağırsaklarda meydana gelen sorunları onarır
- Güneş yanıklarından dolayı meydana gelen ağrıları giderir ve iyileşmeyi hızlandırır
- Keten tohumu yağında bulunan Omega-3 yağ asitleri saç sağlığı için faydalıdır
- Bazı araştırmalarda keten tohumu yağının prostat, meme ve göğüs kanserlerine yakalanma riskini azalttığı görülmüştür.
- Cilt hastalıklarına yakalanma riskini azaltır. Bazı sağlık uzmanları, gut hastalığına yakalanma riskini azalttığını söylemektedirler.
- Keten tohumu yağının sinir sistemi üzerinde olumlu etkisi olduğunu söylenmektedir
- Menopoz sorunlarına karşı etkili olduğu bilinir
- Keten tohumu yağı romatizma ağrılarını azaltabilir
- Antioksidan özelliğinden dolayı bağırsakları temizler ve sağlıklı çalışmasını sağlar
KETEN TOHUMU NASIL TÜKETİLİR?
Keten tohumunu çiğ olarak tüketmemekte fayda vardır. Çiğ ya da olgunlaşmamış keten tohumları toksin içerebilir. Pişireceğiniz yemeklere keten tohumu katmayın. Bunun yerine, keten tohumlarını kahvaltılık gevreklere koyarak, yoğurta karıştırarak, smoothie veya salatanıza katarak tüketebilirsiniz
KETEN TOHUMU ZAYIFLAMAK İÇİN NASIL KULLANILIR?
Keten tohumu lif, yağ, protein ve çeşitli mineraller ve vitaminler içerir. İçerdiği maddeler yardımıyla gereksiz yağların eritilmesinin yanında, bağırsakları çalıştırarak, onlara jel gibi yumuşak bir iç doku kazandırır ve kabızlığı önler. Bu özelliği ile keten tohumu zayıflatıcı besinler arasında ilk sırayı alanlardan biridir. Ara öğünlerde havanda dövülen keten tohumu yoğurtla yenildiğinde tokluk hissi uzayacağı için, kişinin fazla yemek yemesine engel olur.
- enerji: 37.4 kalori
- protein: 1.28 g
- yağ: 2,95 g
- karbonhidrat: 2.02 g
- lif: 1,91 g
- kalsiyum: 17.8 mg
- magnezyum: 27.4 mg
- fosfor: 44.9 mg
- potasyum: 56.9 mg
- folat: 6.09 mikrogram (mcg)
- lutein ve zeaksantin: 45.6 mcg
Yorumlar
Yorum Gönder
Değerli fikirlerinizi bizimle paylaşırsanız seviniriz